Man behöver inte vara synsk för att förutspå vad som händer på det lokala planet efter nästa års val.
Sverigedemokraterna i Skellefteå följer rikstrenden, kommer att gå framåt på bekostnad av både rödgröna och blåa block. Socialdemokraterna förlorar den egna majoriteten och blir beroende av ett eller flera stödpartier för att få igenom sin politik.
Det är den situationen Liberalerna vill försöka utnyttja. Deras ambition är att kvartetten som sprängdes för ett år sedan ska återuppstå som en femklöver, de fyra borgerliga partierna tillsammans med Miljöpartiet.
Målet är att bryta det socialdemokratiska herraväldet över Skellefteå, ett maktinnehav som sträcker sig tillbaka till andra världskrigets dagar.
Beskedet från Treklövern är att de välkomnar att Liberalerna vill samarbeta igen, och är öppen för samarbete med Miljöpartiet. Och Miljöpartiet är berett att förutsättningslöst lyssna på vad övriga partier har att komma med.
Vad det alltså handlar om är att Liberalerna vill återsamla den borgerliga allians, som man med buller och bång lämnade för ett år sedan, och med hjälp av Miljöpartiet på sikt få till ett makskifte. Mycket skiljer. I dag har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet drygt 60 procent, Allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet 35.
För ett år sedan ville ni inte vara med i Alliansen, nu vill ni igen, vad har hänt?
– Då var det viktigt för oss att markera att det lokala allianssamarbetet hade stora brister, att det interndemokratiska samtalet inte fungerade, konstaterade Liberalernas gruppledare Andreas Westerberg vid gårdagens presskonferens.
I Skellefteå är ensam långtifrån stark. Ska socialdemokratin falla måste det finnas ett trovärdigt alternativ. Inbördes bråk inom oppositionen skickar ut helt andra signaler. Därför är det ett bra initiativ som Liberalerna har tagit, och lika positivt är det att treklövern är beredda att gräva ner stridsyxan och plocka fram fredspipan.
På riksplanet är däremot ensam stark. Det tycker i varje fall riksdagsledamoten Mathias Sundin som tillsammans med Per-Åke Fredriksson, ordförande för länsförbundet i Gävleborg och partistyrelseledamot, motionerat om att Liberalerna ska lämna Alliansen. De vill att partiet går till val själva.
”Liberalernas uppgift är att maximera genomslaget för liberala idéer i Sverige. Det gör vi bäst genom att gå till val självständigt”, skriver de i en debattartikel i Aftonbladet (2/10 2017).
När Alliansen bildades 2006 var det för att visa att det fanns ett trovärdigt alternativ till den socialdemokratiska maktsfären. De enskilda partiernas politik fick stå tillbaka för ett gemensamt allmänborgerligt tankegods.
Konceptet blev en succé. Däremot har Liberalerna aldrig gynnats av det. Den egna politiken har alltför många gånger fått stå tillbaka för den gemensamma. Att kompromissa med tre andra partier är inte lätt. Inte om man står och stampar med fem procent i väljarstöd.
Politik handlar om att få genomslag för så många av sina idéer som möjligt. Det förväntar sig ens väljare. Vägen dit kan dock se väldigt olika ut.
Att på allvar utmana Socialdemokraterna om makten i Skellefteå är ett lovvärt initiativ. Ett parti som haft makten i 75 år i sträck tar den till slut för given, självgodheten blir både en vän och en fiende. Kommunfullmäktige blir något av ett spel för galleriet eftersom alla ärenden avgörs bakom arbetarkommunens stängda dörrar.
Det är så Skellefteborna har haft det sedan 1942, frågan är hur länge till …