Vi är inte som andra butiker.
Den som tittat på reklamfinansierad tv har knappast kunnat undgå att lägga märke till det budskapet.
På Systembolagets hemsida utvecklas tankegångarna: Vi lockar inte in kunder i butiken genom att skylta med drycker, vi har aldrig erbjudanden som ”ta tre, betala för två” och vi har inga bonuspoäng eller någon kundklubb.
Den svenska alkoholpolitiken, med begränsningar av tillgängligheten och hög beskattning som främsta kännetecken, har visat sig vara framgångsrik. Det är ingen tillfällighet att alkoholkonsumtionen och de kroniska alkoholskadorna i Sverige är bland de lägsta i Europa, konstaterar Håkan Leifman, bland annat alkoholforskare vid Karolinska institutet på SVT Opinion (15/7 2017).
Men den svenska alkoholpolitiken är under attack. Samtliga allianspartier uppger för SR/Ekot (14/7 2017) att de vill tillåta gårdsförsäljning. De får också stöd från Sverigedemokraterna. Samtidigt har två statliga utredningar kommit fram till slutsatsen att gårdsförsäljning inte kan förenas med bevarat detaljhandelsmonopol.
Och nu vill Centerpartiet att lanthandlare, som är ombud för Systembolaget, ska få sälja alkohol direkt från hyllan och göra vinst på försäljningen. Inför partiets stämma om fyra veckor föreslår Centerpartiets ledning att ombuden ska få ha egna lager för alkoholhaltiga drycker. Någonting som inte är tillåtet i dag.
Kritikerna menar att förslaget riskerar att skjuta hela Systembolaget i sank.
Centerpartiet försöker göra det lätt för sig när man diskuterar alkoholfrågor. Man pratar gärna i termer av jordbruks-, landsbygds-, näringslivs- och turistpolitik, men glömmer varför Sverige grundade Systembolaget i mitten av 1950-talet. Målet var att begränsa alkoholkonsumtionen, för ju mer det dricks desto större blir alkoholskadorna. Men svensk alkohol- och socialpolitik tycks inte vara Centerpartiets starka sida just nu.
Det är svårt att sia om den svenska alkoholkonsumtionen kommer att skjuta i höjden av gårdsförsäljning, eller av att lanthandlare ska få möjlighet att sälja alkohol direkt från hyllan. Generellt kan man dock säga att ökad tillgänglighet ökar konsumtionen.
Om Sverige vill behålla Systembolagets monopol, vilket över 70 procent av svenska folket vill, ska man vara försiktig med att utmana EU:s regelverk. Hamnar Sverige inför EU-domstolen, fälls för brott mot lagstiftningen och tappar monopolet, pekar forskning på att konsumtionen av starköl, vin och sprit skulle bli ungefär 30 procent högre.
Det är ingen önskvärd utveckling.
En annan aspekt som det är lätt att bortse ifrån är att varje gång det svenska monopolet utmanas inifrån undergrävs successivt vår argumentering inför EU-domstolen.
Det är som Yasmine Larsson (S), ansvarig för alkoholfrågor i riksdagens socialutskott, säger till SVT/Nyheter (2/9 2017): ”Alla debatter som pågår för att bredda inköpsställen för alkohol äventyrar det svenska alkoholmonopolet. Det är väldigt viktigt och inte värt att riskera.”
Det finns starka skäl för att fortsätta värna den restriktiva svenska alkoholpolitiken. Över 320 000 människor i Sverige är beroende av alkohol och ytterligare 700 000 dricker så mycket att de riskerar att bli det, eller att skada sig själva eller andra. Alkohol är inblandad i åtta av tio misshandelsbrott i offentlig miljö. Och vart femte barn lever i en familj där minst en förälder dricker för mycket. (Källa: Missbruksutredningen)
Det måste Alliansen i allmänhet och Centerpartiet i synnerhet kunna inse.
Om Centerpartiet vill att människors väl och ve ska komma först måste förslaget om att lanthandlare ska få sälja alkohol direkt från hyllan dras tillbaka.