På söndag avslutas Centerstämman.
Samma dag som årets upplaga av Sober October inleds.
Då har Centerpartiet bland annat tagit ställning till om Systembolaget ska avvecklas, vilket ett par motioner kräver, om ombuden är tillräckligt många, om gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas och om lanthandlare ska få sälja alkohol direkt från hyllan.
Många propagerar för gårdsförsäljning av alkohol. Det skulle bli så trevligt så, och så bra för turismen och sysselsättningen på landsbygden. Vad man talar med betydligt mindre bokstäver om är medaljens trista baksida: Konsekvenserna för alkoholpolitiken och därmed för skadorna.
Andra påpekar att Finland kombinerar gårdsförsäljning med monopol.
Jo, det stämmer, men bara delvis. Där handlar det om ”vissa” produkter tillverkade av frukt eller bär, som vuxit norr om 60:e breddgraden. Det handlar om produkter som inte konkurrerar med produkter från andra EU-länder. När Finland ville utöka gårdsförsäljningen till att även gälla fruktlikörer reagerade EU-kommissionen på studs och Finland drog tillbaka förslaget.
Jag tolkar Centerpartiets utspel inför stämman som att man vill avskaffa Systembolagets monopol genom att utmana EU om spriten.
Samtidigt som både partier och väljare är överens om att den restriktiva svenska alkoholpolitiken är värd att stå upp för. Tre av fyra vill behålla Systembolagets ensamrätt till försäljning av alkoholdrycker (TNS/Sifo 2016). Det finns hur mycket forskning som helst om hur alkohol påverkar både fysisk och mental hälsa.
Låt oss vara ärliga. Gårdsförsäljningen som sådan skulle troligen inte leda till någon nämnvärd ökning av alkoholkonsumtionen – och därmed alkoholskadorna.
Det är de långsiktiga konsekvenserna, bland annat de EU-rättsliga, som det handlar om. Att Sverige riskerar att tvingas avskaffa detaljhandelsmonopolet.
På söndag inleds alltså Sober October. Det är för sjätte året i rad som kampanjen ifrågasätter alkoholnormen. Den där normen som gör att du nästan alltid behöver förklara dig, ibland till och med försvara dig, varför du inte dricker alkohol på festen eller släktmiddagen.
Hur många gånger har du till exempel inte fått höra kommentarer i stil med: Du kan köra bil på en öl. Det är inga problem.
Men om jag inte vill köra på en öl?
Sober October handlar om att utmana ditt eget förhållande till alkoholen: Tar alkoholen allt större plats, eller för stor plats i mitt liv? Påverkas min familj, mina vänner och bekanta av mitt drickande? Hur är det med barnen? Barnpsykologen Jenny Klefbom konstaterar på Systembolagets hemsida att ”barn ska inte behöva uppleva föräldrar som sluddrar, snubblar eller somnar på grund av alkohol.”
Så visst låter det trevligt med gårdsförsäljning, turister som skapar jobb på landsbygden, för att inte tala om att svenska folket äntligen blivit vuxna nog att handskas med sitt eget drickande – utan pekpinnar från staten. Problemen är bara att man inom svensk alkoholpolitik inte både kan äta upp kakan och ha den kvar.
Man måste helt enkelt välja. Vilket tarvar betydligt mer eftertanke än sedvanligt alkoholpopulistiskt pladder.
Därför, alla ni politiker, och alla andra, som vill utmana Systembolagets detaljhandelsmonopol: Gå med i Sober October, reflektera över ditt eget förhållande till alkoholen, vilka vägval du gör och vilka konsekvenser det får. Hoppas att du och centerpartisterna på stämman kommer fram till kloka slutsatser.