Mikael Bengtsson: Alliansen har mycket att bevisa

Ledare. Hur hållfast det borgerliga samarbetet är den här gången återstår naturligtvis att se. Andreas Westerberg försäkrar att alla gamla surdegar har gått till återvinning, att samtalen förts i en god och konstruktiv anda och att alliansens önskan är att regera tillsammans.

Den borgerliga alliansen i Skellefteå – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – är åter en fyrpartiallians. Foto: Daniel Eriksson

Den borgerliga alliansen i Skellefteå – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – är åter en fyrpartiallians. Foto: Daniel Eriksson

Foto: Foto: Daniel Eriksson

Politik2017-12-12 08:27
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Ordningen är återställd.

Den borgerliga alliansen i Skellefteå – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – är åter en fyrpartiallians.

Det övergripande målet är ett maktskifte 2018.

Socialdemokraterna har styrt och ställt efter behag i ungefär ett mannaminne. Partiet har blivit ett med makten. Övertron på den egna politiken och den egna förmågan har börjat visa sig med mindre än ett år kvar till valet.

Det var i oktober i fjol som Liberalerna valde att lämna Alliansen. Gruppledaren Andreas Westerberg ansåg då att partiet kunde få större genomslag för sin politik utanför ett borgerligt samarbete. Uppenbarligen blev det inte så. Nuförtiden heter det att ett samarbete är nödvändigt för att kunna utmana Socialdemokraterna.

Skellefteå står inför många utmaningar. Det handlar både om mjuka och hårda sådana. Det är nu som priset ska betalas för att tidigare socialdemokratiska majoriteter skjutit upp investeringar, mer eller mindre nödvändiga. Det är ingen avundsvärd situation som S-majoriteten har hamnat i, å andra sidan är den självförvållad.

Mycket av det som görs nu och kommer att göras de kommande åren borde redan ha gjorts.

Hur hållfast det borgerliga samarbetet är den här gången återstår naturligtvis att se. Andreas Westerberg försäkrar att alla gamla surdegar har gått till återvinning, att samtalen förts i en god och konstruktiv anda och att alliansens önskan är att regera tillsammans.

Överenskommelsen med ramarna för samarbetet är undertecknat. Det är nu det egentliga arbetet börjar. Redan i januari ska en ny, gemensam politik för äldreomsorgen presenteras. Att den kommer att innehålla en satsning på fler äldreomsorgsplatser är ingen högoddsare.

Därefter ska politikområde efter politikområde gås igenom. Det är då hållfastheten i samarbetet testas. Men även om partierna inte blir överens i alla frågor finns det ingen återvändo. Alliansen måste hålla ihop, måste visa upp en enad front. Det är de borgerliga partiernas politiska trovärdighet som står på spel.

Vilka frågor kommer då Alliansen att lyfta i det gemensamma valmanifestet?

Med största sannolikhet kommer det att handla om frågor som på olika sätt sätter människan i centrum; äldreomsorgen är redan nämnd, skolan är ett ämne som ligger Liberalerna varmt om hjärtat. Förmodligen kommer det också att handla om att värna människans valfrihet inom bland annat skolan och omsorgen.

Välfärdsstaten tar hand om en stor del av våra inkomster. Därför är det viktigt att det finns valfrihet. När den som är gammal själv får välja utövare av hemtjänst eller serviceboende ökar egenmakten. I ett liberalt samhälle ses vi som människor – även efter 80. Något som Socialdemokraterna i Skellefteå inte vill inse.

Mycket kommer att klarna på vägen fram mot valet nästa höst. Det går inte att blunda för att det finns spänningar mellan liberaler och konservativa inom det borgerliga lägret. Därför är det viktigt att partierna inom allianssamarbetet ges stort utrymme att driva sina egna profilfrågor.

Alliansen måste välja väg. Hittills har deras vilja att ta makten inte på långa vägar kunnat mäta sig med socialdemokratins förmåga att behålla den.

undefined
Den borgerliga alliansen i Skellefteå – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – är åter en fyrpartiallians. Foto: Daniel Eriksson