Ett gigantiskt politiskt bråk har brutit ut i Skellefteå.
När kommunfullmäktige sammanträder på tisdag kväll bojkottar oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna det extrainkallade möte som Socialdemokraterna har begärt.
Det är minst sagt anmärkningsvärt. En snabbsökning på internet bekräftade misstanken: att bojkotta ett fullmäktigesammanträde är oerhört ovanligt. Den borgerliga oppositionen i Vilhelmina gjorde det i augusti 2011 i protest mot vad de beskriver som långvariga och allvarliga ”samarbetssvårigheter med majoriteten”.
Bakgrunden till bråket i Skellefteå är följande: Riksdagen har fattat beslut om en ny vallag. Den innebär bland annat att Skellefteå kommun blir en valkrets i stället för två. Kommunen kan dock gå tillbaka till två valkretsar. Det vill Socialdemokraterna. Länsstyrelsen ska ha besked senast 31 oktober.
Vad det bland annat handlar om är spärren för att komma in i fullmäktige. Med en valkrets blir spärren två procent, med två valkretsar tre.
Oppositionspartierna ser det som en krigsförklaring mot framförallt Kristdemokraterna, som med en högre spärr löper risken att hamna utanför fullmäktige. I valet 2014 fick KD drygt 3,8 procent av rösterna. På riksplanet har Kristdemokraterna inte övertygat i väljaropinionen och sådant brukar få genomslag i lokalpolitiken.
Ett annat parti som lär vara oerhört intresserat av om spärren till fullmäktige hamnar på två eller tre procent är Feministiskt initiativ som kraftsamlar inför nästa års val.
Gerrymandering, ropar oppositionspartierna unisont. Gerrymandering är ett engelskt uttryck för förändringar i en valkretsindelning som görs enbart för att gynna ett visst parti eller en viss kandidat. Bland annat USA, Japan och Tyskland har haft debatter om styrande partiers aktiva indelning av valkretsar för att gynna sig själva.
Nu har den debatten landat i Skellefteå.
Det här politiska storbråket är oerhört olyckligt. Det må vara att partierna är oeniga om vägar och broar, om skalskydd på gymnasieskolor och om hur pengarna i budgeten bäst ska användas. Men kan partierna inte nå konsensus kring demokratins grundläggande spelregler riskerar man att undergräva legitimiteten för systemet i ett samhälle där de populistiska och nationalistiska vindarna redan blåser alldeles för hårt.
Vad har då Socialdemokraterna att vinna på två valkretsar? Inte ens de själva räknar med egen majoritet efter valet 2018. Ju fler småpartier, desto svårare blir det att styra och ställa efter eget behag, färre partier underlättar bildandet av stabila majoriteter.
Själva säger de att med två valkretsar blir det flera kända namn på valsedlarna.
Vad har då de fem oppositionspartierna att vinna på en valkrets? Framförallt handlar det om att tröskeln för att komma in i kommunfullmäktige sänks. Det gynnar Kristdemokraterna och andra små partier som vill in i fullmäktige.
Själva säger de bland annat att de tar ställning för ett ”mer demokratiskt Skellefteå” och att S vill ha ”mindre demokrati”.
Man får heller inte glömma bort att politik är ett taktiskt spel. Den borgerliga treklövern i Skellefteå, som ska bli en fempartiallians, är det tänkt, behöver visa för väljarna att man kan hålla sams och att den tidigare borgerliga splittringen är historia.
Alla partier borde ta ställning för ett mer demokratiskt Skellefteå. Det gör de bäst genom att släppa prestigen, sätta sig vid förhandlingsbordet och komma fram till en gemensam lösning innan tisdag kväll. En möjlig kompromiss är två listor och ett valdistrikt. Tyvärr lär det inte bli så …