Marknadsekonomi och öppenhet gör Indien rikt

Ledare. Valet är viktigt, inte bara för indierna, utan också för övriga världen. Enligt vissa bedömare kommer Indien att vara världens näst största ekonomi 2030. Kina kommer precis som i dag att leda tillväxtligan, men Indien kommer att vara det land som har chans att tävla mot den postkommunistiska diktaturen. USA kommer att ligga långt efter.

Indiens nuvarande premiärminister Narendra Modi har haft makten sedan 2014.

Indiens nuvarande premiärminister Narendra Modi har haft makten sedan 2014.

Foto: Manish Swarup/AP Photo/TT

Politik2019-04-18 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
undefined
Indiens nuvarande premiärminister Narendra Modi har haft makten sedan 2014.

Indien är världens största demokrati.

Med sina 1,3 miljarder invånare är det världens näst folkrikaste land. Här bor 83 miljoner hinduer, 24 miljoner kristna, 20 miljoner sikher och 14 miljoner muslimer.

Det gör landet till världens största mångkultur.

I Indien blandas religioner, språk och seder. I miljonstäderna breder slumområdena ut sig, sida vid sida med skyskraporna i finansdistrikten. Indiens medelklass växer fort, men fortfarande arbetar 600 miljoner människor i jordbruket.

I april och maj går indierna till valurnorna för att välja ett nytt parlament. Att demokratin fungerar i detta jätteland är ett under. Visst finns det problem med nepotism och utbredd korruption, men när ett parti förlorar ett val lämnar det ifrån sig makten.

Sedan 2014 styrs Indien av Narendra Modi från det hindunationalistiska partiet BJP (Bharatiya Janata Party).

Modi har fått mycket kritik för att inte ta den ibland militanta politiska hindurörelsen på allvar. Under de senaste åren har en rad attacker mot muslimer fått stor uppmärksamhet. Indien består till 80 procent av hinduer, och dessa äter av religiösa skäl inte nötkött, eftersom kon anses vara helig. Muslimer som äter kött – eller som misstänks för att göra det – utsätts för lynchningar och rena mord. Premiärministern har förvisso fördömt de som tagit lagen i egna händer, men enligt kritiker har han inte gjort tillräckligt mycket för att skydda landets muslimer.

Ändå har Modis politik till stora delar varit bra för Indien. Premiärministern har liberaliserat ekonomin, öppnat upp för utländska investeringar och sänkt företagsskatterna. Han har också tagit i med hårdhandskarna mot den svarta marknaden, som är ett stort problem och som har kopplingar till terrorism och annan illegal verksamhet.

Neddragningarna i diverse välfärdsprogram har fått berättigad kritik, men den generella inriktningen för den ekonomiska politiken kommer att gynna landet väl. Dessutom har han sjösatt ett projekt, ”Clean India”, som syftar till att förbättra den sanitära situationen i ett land som är känt för att ge sina turister ”Delhi belly”.

I väst profileras Modi ofta som bakåtsträvare i kontrast till det socialistiska Kongresspartiet. Men i ett land som har stora problem med ett krångligt skattesystem och där det har varit nästintill omöjligt att starta företag är den bilden inte helt sann.

Valet är viktigt, inte bara för indierna, utan också för övriga världen. Enligt vissa bedömare, bland annat den brittiska banken Standard Chartered, kommer Indien att vara världens näst största ekonomi 2030.

Kina kommer precis som i dag att leda tillväxtligan, men Indien kommer att vara det land som har chans att tävla mot den postkommunistiska diktaturen. USA kommer att ligga långt efter. Att Indien tar upp kampen mot Kina ligger i den demokratiska världens intressen, just eftersom Indien är en demokrati.

Det finns alltså en god anledning till att följa valet i Indien, och det gäller inte bara politiker. Smarta företag gör gott i att investera och bedriva verksamhet i landet som är känt för sina duktiga ingenjörer. Visst kommer landets ekonomi att vara känslig för konjunktursvängningar, men på några decenniers sikt är det uppenbart att Indien är en vinnare.

Karin Pihl

Länkar:

BNP Indien:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-08/world-s-biggest-economies-seen-dominated-by-asian-ems-by-2030