En mikroskopisk robot åker runt i ditt blodomlopp. Den hittar förstadier till cancer, varnar för hjärtinfarkter och kan mäta såväl blodsocker som puls och blodtryck. Science fiction? Inte enligt rapporten “Sjukvård - från brist till överflöd” från stiftelsen Warp Institute. I den beskriver rapportförfattaren Magnus Aschan hur sjukvården inom en inte alltför avlägsen framtid kommer revolutioneras av ny teknik. Nog har tekniken många möjligheter, men den kan också innebära en del problem.
Artificiell intelligens och smarta beslutsstöd kommer att kunna utföra mycket av läkares och annan vårdpersonals tankeverksamhet. Enkla sensorer kan ersätta avancerade labbtester. Kontroller som tidigare gjordes på sjukhus kan utföras i hemmet. En del av detta är redan verklighet: artificiell intelligens används på Nya Karolinska för bilddiagnostik och textanalys, för diabetiker finns möjlighet till kontinuerlig blodsockermätning genom en elektrod som sätts under huden, och automatiska blodtrycksmätare kan numera köpas för en relativt billig peng för hemmabruk.
Mer information kan samlas in, och det finns också allt bättre stödsystem för att hantera all data. Aschan förutspår en framtid där vården är proaktiv i stället för reaktiv. DNA-analyser gör det lättare att förutspå risken att drabbas av sjukdom och förstadier kan upptäckas tidigare med smidigare provtagning. Enligt rapporten är denna teknikutveckling inte kostnadsdrivande - tvärtom. Upptäcks sjukdomar tidigt kan de åtgärdas innan alltför stora insatser krävs, lyder tesen. Verkligheten är dock inte fullt så enkel.
Många förstadier och gränsvärden kommer att behandlas utan att en sjukdom hade hunnit utvecklas inom patientens livstid. Bättre metoder för att upptäcka det som är farligt kommer alltså till priset av att en del behandlas i onödan. Visst kan teknikutvecklingen också att hjälpa till att det skilja det verkligt allvarliga från det mindre relevanta. Men många som får veta att de har något som innebär en risk, om än liten, kommer välja att bli behandlade. Onödiga behandlingar är en belastning för den offentligt finansierade sjukvården.
Ett annat frågetecken är vem som säkerställer att den privata tekniken är tillförlitlig. Teknikkraven i vården är och ska vara höga. Redan nu saluförs exempelvis oseriösa DNA-test där patienten får information om riskfaktorer som läkare varken kan bekräfta eller dementera, eftersom testet helt enkelt är för dåligt. I en framtid där vården är personlig och teknikdriven kommer det bli viktigare att skilja dålig teknik från bra, och i dag saknas bra regelverk för privat hälsoteknik.
Magnus Aschans rapport är optimistisk inför vad teknikutvecklingen kommer göra för människors hälsa. Den ger också en hel del konkreta förslag på vad politiker och tjänstemän behöver göra för att personal och patienter ska dra nytta av tekniken. Nog är framstegen mest positiva, men tyvärr innebär ny teknik också nya problem.
Kajsa Dovstad