Med anledning av Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i svenska kommuner anlände ett glatt pressmeddelande i mejlboxen från Skellefteå kommun. Skellefteå har klättrat 50 placeringar; vi tar oss från plats 261 till 211. Det är bara att glädjas åt förbättringen. Men, det finns några men.
Plats 211 av 290 är inte särskilt bra, även om det är bättre än bottensiffran 261. Carolina Brånby, ansvarig för Svenskt Näringslivs arbete med företagsklimat, berättar när jag ringer upp om svaren som ligger till grund för deras mätningar. ”Politiker har generellt sett en mer positiv syn på företagsklimatet än vad företagen har”, säger hon.
I den aktuella kommunrankningen har politiker inte ingått i undersökningen, men jag får ett dokument med siffrorna från Skellefteå hösten 2011. Där ser man tydligt att kommunens politiker har en ljusare bild än den som företagarna upplever.
Några småföretagare från Företagarna Skellefteå kritiserade nyligen kommunen på Norrans debattsida (2013-04-11). Andemeningen i deras artikel var att kommunen ägnar sig åt för mycket prat och för lite verkstad. Skellefteås näringslivschef Bengt Ivansson svarade i en replik att kommunen arbetar hårt för företagsklimat och dialog. Enligt pressmeddelandet från kommunen som skickades i går säger han: ”Vårt mål är att hamna på en tvåsiffrig kommunranking, alltså minst på plats 99, men vi kommer alltid att jobba vidare för att bli ännu bättre.”
Det låter lovande. Och det ska nämnas att det finns en liten förbättring när det gäller hur företagen ser på kommunpolitikernas attityder till företagande, där vi går från kommunplats 261 till 218. De kommunala tjänstemännens attityder till företagare får också en aning bättre betyg.
Brånby från Svenskt Näringsliv nämner att kommuner som hamnar långt ner på listan i regel har dålig kontakt med det lokala näringslivet. Ju tätare kontakt mellan företagen och beslutsfattarna i kommunen, desto bättre blir dialogen, förståelsen och de åtgärder som vidtas för att förbättra företagsklimatet.
Dock handlar företagande i grunden inte om vad det offentliga, politiker och tjänstemän, kan åstadkomma. I många fall räcker det med att inte stå i vägen. Från regeringens sida borde man exempelvis lägga allt krut på att få bort regelkrångel och hindrande skatter, och mindre energi på symboliska projekt.
Det moderata kommunalrådet i Solna, kommunen som toppar kommunrankningen för sjätte året i rad, framhåller rätt attityd till företagande. Här kan Skellefteå bli bättre, vilket framkommer som tydligast i svaren från dem som driver företag.