Frågan om ett nytt asylboende i Norsjö har puttrat ett tag. Politikerna i teknik- och fritidsutskottet sa i veckan nej till ett sådant boende i Norsjövallens skola. Först i oktober fattas beslut av fullmäktige, men eftersom det råder en bred politisk enighet lär beslutet stå fast. Företagaren som vill driva asylboendet tror däremot att möjligheten fortfarande finns, och reglerna tycks inte glasklara.
Företaget Libo Care skulle driva ett behandlingshem för kvinnor, men fick i våras avslag från Inspektionen för vård och omsorg. Ägaren till Libo Care, Marcus Boman, startade då Tiki AB för att i stället driva ett tillfälligt asylboende. Migrationsverket gav grönt ljus, vilket Norsjöpolitikerna nu alltså motsätter sig.
Flyktingmottagning är en känslig fråga för politiker i valtider, säger Marcus Bohman (norran.se, 26/8 2014). Den politiska ledningen i Norsjö säger å sin sida att kommunen tar emot ensamkommande flyktingbarn och allmänna flyktingar, men att ett tillfälligt asylboende inte ligger i linje med Norsjös flyktingmottagande. Kommunen, som tar emot 38,7 nyanlända per 1 000 invånare, ligger klart över genomsnittet – 13,5 personer per 1 000 invånare – för svenska kommuner.
Mattias Degerman (S), ordförande teknik- och fritidsutskottet, säger när vi talas vid att det är a och o att integrationen fungerar. Det stämmer; missnöjespartier står redo när slitningar uppstår. I årets EU–val fick Sverigedemokraterna 7,42 procent av rösterna i Norsjö, märkbart mer än de 2,35 procenten de fick i riksdagsvalet 2010.
Ett varnande exempel är Åtvidaberg i Östergötland, där kommunfullmäktiges ordförande Hans Andersson (S) avgick i protest när Migrationsverket beslutade att kommunen skulle ta emot 200 asylsökande med kort varsel. Ett hotell, redan uthyrt till ortens ledande fotbollsförening, fick tas över av ett Bert Karlsson–ägt företag. Så sent som i förra veckan kom ett hot: Om kommunen godkänner asylboendet kommer det ”att brinna inom kort”, löd det (Corren, 25/8 2014).
När jag frågar vad som gäller för Norsjö svarar Björn Andrén, som jobbar med frågor om upphandling på Migrationsverket, att det handlar om juridik. Myndigheten får inte ta hänsyn till vad Norsjöpolitikerna fattar för beslut, utan verket får titta på hur hyresavtalet för Norsjövallens skola ska tolkas utifrån lagen om offentlig upphandling.
Oavsett beslut behöver Migrationsverket och rikspolitiker föra en dialog med lokalpolitikerna. Annars är risken stor att inte minst flyktingarna kommer i kläm.