Sverige är sämst i den industrialiserade världen på att få invandrare i arbete. Vår arbetsmarknadsmodell, med höga ingångslöner, skapar hinder för ”outsiders” på arbetsmarknaden. Men i Lycksele gör kommunen ändå mycket för att nyanlända inte ska hamna i arbetslöshet.
Kommunen har beslutat att alla som är nyanlända inom två veckor ska ha någon form av sysselsättning, praktik, utbildning eller arbetsträning. Praktik varvas med Svenska för invandrare. Över hälften av flyktingarna som kommit dit, 57 procent, har fått sysselsättning, och 36 procent har riktiga jobb. Det gör Lycksele till bäst på integration i länet. I en intervju säger kommunens socialdemokratiska kommunalråd Lilly Bäcklund att vi kommer att behöva arbetskraften. Man kommer hit som flykting, men efter ett tag är man Lyckselebo, säger hon. (Sverige Radio 18/9 2014).
Att politiker tydligare ser arbetsmarknaden som nyckeln till integration är bra. Det är via arbete varaktig integration skapas. Lycksele visar att det går att komma en bra bit på vägen med rätt inställning: fokus på sysselsättning.