Lort-Sverige lever och frodas

Ledare. Att hålla rent och snyggt kostar uppskattningsvis landets kommuner två miljarder kronor varje år.

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2015-08-06 06:44
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

När författaren och journalisten Ludvig ”Lubbe” Nordström begav sig ut på husesyn genom Sverige, från Skåne till Norrbotten, möttes han av trångboddhet och bristande hygien. Han beskrev själv sina upplevelser så här i det första radioprogrammet som sändes hösten 1938: ”Jag fick se, vad jag icke trott: Lort-Sverige”.

Hade Ludvig Nordström rest Sverige runt sommaren 2015 hade han fått uppleva ett annat sorts Lort-Sverige. De skånska statarlängornas misär har förpassats till historieböckerna och ersatts av överfulla papperskorgar, skator som kalasar på ett halvätet skrovmål och massor av krossat glas.

Stiftelsen Håll Sverige rent tycker sig se ett allt skräpigare Sverige. Det har alltså inte hjälpt att polisen för fyra år sedan fick möjlighet att skriva ut böter till personer som skräpar ner. Det är väldigt få som blir tagna på bar gärning. Förra året skrevs det endast ut 195 nedskräpningsböter i hela landet. Lagstiftningen har inte gett önskad effekt samtidigt som polisen har viktigare saker att ägna sig åt, så här i semestertider, än att jaga den som inte orkar plocka upp efter sig.

I Sverige är det kommunerna som har renhållningsansvaret. Att hålla rent och snyggt är inte billigt. En uppskattning som Håll Sverige Rent har gjort landar på två miljarder kronor varje år. Pengar som hade kunnat användas till annat, betydligt bättre saker än att plocka glasspinnar, cigarettfimpar, papperstallrikar och tomflaskor.

Samtidigt ligger det i kommunernas intresse att hålla rent och snyggt. Skräpiga miljöer skapar snabbt en nedåtgående spiral: skräp på marken ger ännu mer skräp på marken, skadar miljö och djur och har därtill en negativ inverkan på friluftsliv och turism. Sist men inte minst ökar skräpiga miljöer otryggheten eftersom människor i en sådan omgivning misstror varandra.

Finns det då inga lösningar på problemet?

Jo, enligt Håll Sverige Rent har nedskräpningen minskat i de kommuner där man mäter hur nedskräpat det är och vilken typ av skräp som slängs för att sedan kunna sätta in rätt åtgärder. Skräpplockaraktiviteter har också visat sig vara ett effektivt sätt att minska nedskräpningen.

Ett mer konkret förslag, även det lanserat av Håll Sverige Rent, är att låta kommunerna skriva ut nedskräpningsböter, precis på samma sätt som kommunerna i dag har rätt att skriva ut parkeringsböter. Det är en modell väl värd att prova. Polisen hade sluppit en arbetsuppgift som man ändå har svårt att hinna med och kommunerna kunde få behålla pengarna. Mycket talar för att det förslaget skulle hålla Skellefteå renare, till nytta för både människor, djur och miljön.

undefined