Ledare: Slösa med tillgängligheten politiker

Ledare. Under ett valår är det viktigt att politikerna, inte minst via sina egna plattformar, gör sig tillgängliga för väljarkåren och medborgarna.

Tage Erlander svarade gärna i telefon under sin tid vid makten.

Tage Erlander svarade gärna i telefon under sin tid vid makten.

Foto: Freddy Lindström/TT

Politik2018-05-19 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
undefined
Tage Erlander svarade gärna i telefon under sin tid vid makten.

I slutet av juni 1963 briserade den nationella skandalen kring överste Stig Wennerström.

Efter att ha lämnat ut över 20 000 hemliga dokument till Sovjetunionen greps han på Riksbron.

När journalisten Olle Nilsson på Dagens Nyheter sökte en kommentar från statsminister Tage Erlander (S) krävdes inga samtal till någon pressekreterare. I stället ringde Nilsson upp regeringskansliet, varpå Erlander själv svarade och frågade vad saken gällde. (Statsvetenskaplig Tidskrift nr 4/2008)

I dag är det efter flera tragiska och smärtsamma episoder med mördade svenska statsråd ett större fysiskt avstånd mellan medborgare och politiker. Det betyder dock inte att närheten till de folkvalda har minskat. Att debattera med politiker via Facebook, Twitter och Instagram är numera vardagsmat.

På det lokala planet är närheten mellan medborgare och representanter generellt sett bra. Det går ofta att nå ansvariga politiker via kommunens växel.

Samtidigt sänder partiernas hemsidor ut en signal om viljan att kommunicera med medborgarna. En titt på de i fullmäktige representerade partierna i Skellefteå, Malå, Norsjö, Arjeplog, Arvidsjaur och Robertsfors kommuner ger dock en blandad kompott i vilka kontaktuppgifter som finns tillgängliga.

Ett axplock:

Sverigedemokraterna i Skellefteå har inga kontaktuppgifter, vare sig på förstasidan eller under ”Förtroendevalda”. Under ”Styrelse” går det att klicka på en länk till ”Vårt ordförande”. Först där syns namn och e-postadress till ordföranden Roland Östlund. Men inget telefonnummer.

Det går inte att via Google hitta en hemsida till Vänsterpartiet i Norsjö. Däremot kan man hitta kontaktuppgifter till partiets fullmäktigeledamöter på kommunens hemsida.

Via partiets Västerbotten-hemsida finns en länk till norsjovanstern.se som ger ett felmeddelande.

Det är inte särskilt imponerande av ett parti som fick 10,61 procent av rösterna i förra kommunalvalet.

På Moderaterna i Robertsfors hemsida finns inte mycket info förutom kontaktuppgifter i form av e-post och mobilnummer till Victoria Boström. Vilken roll hon har inom partiet står inte utskrivet. Att hon är ersättare i kommunfullmäktige får man reda på via kommunens hemsida.

Att medborgare ska kunna komma i kontakt med partiets båda lokala kommunfullmäktigeledamöter verkar inte vara av intresse för Moderaterna i Robertsfors. Av hemsidan att döma verkar de inte ens existera.

Malålistan har två mobilnummer till sin ordförande Arne Hellsten, och partiets kassör, samt ett tredje nummer till valberedningens ordförande. Inte heller här finns det några e-postadresser. Längst på kontaktsidan finns en anonym, generisk parti-e-postadress.

Längst ner på Liberalerna i Arvidsjaurs hemsida finns det endast en anonym e-postadress till den lokala partiavdelningen. Detsamma under ”Kontakt ”. Det finns inga övriga uppgifter om vilka företrädare som har vilka uppdrag. Liberalerna i Arvidsjaur har inte uppdaterat sin hemsida sedan 2015.

Kontaktuppgifter till partierna och deras representanter borde vara lika viktiga att förmedla som partierna är måna om att sprida sin politik.

Medborgarna har rätt att kunna nå sina politiker. Och det är politikernas ansvar att göra sig anträffbara.

Det finns ju faktiskt något som är än finare än att få prata med en statsminister – och det är att få tala med en medborgare.

Csaba Bene Perlenberg