Liberalerna i Skellefteå kräver att kommunen avbryter sin vänorts-status med kinesiska Tongling som sägs vara säte för ett av den kommunistiska diktaturens otaliga arbetsläger för oliktänkande och politiska dissidenter. Det skulle inte vara en dag för tidigt. Det är inte en svensk kommuns uppgift att legitimera ett människorättsfientligt styre genom ett otydligt vänortsprojekt.
Tanken med vänorter har ur ett nordiskt perspektiv haft tydliga solidaritetsaspekter. Att ha systematiska och kontinuerliga förbindelser mellan länder som har liknande värderingar och demokratiska styrelseskick är en sak. Att bibehålla en chimär av ömsesidiga intressen med en diktatur, något helt annat. Den kinesiska saken är inte Skellefteås.
Det är omöjligt att ha några illusioner kring Kinas brist på demokrati och utveckling mot en allt mer auktoritär diktatur. Kina är på väg att åter inte bara bli mittens rike, utan världens medelpunkt. Det är en ekonomisk utveckling som inte är oundviklig, men svår att hejda. Sedan länge har Kina arbetat metodiskt för att göra den övriga världen ekonomiskt beroende av den kommunistiska kassakistan. Det röda guldet är dock knappast ovillkorat. Den västerländska friheten är numera sammanflätad med den kinesiska ofriheten. Beroendeställningen är uppenbar. Om dagen kommer då väst och öst ställs i konfrontation med varandra är det en kinesisk matta som rycks undan våra fötter.
Den senaste ekonomiska erövringen är Afrika där Kina gör massiva investeringar i flera länders infrastruktur för att lättare kunna bryta olika former av naturtillgångar som sedan skeppas tillbaka till ett land vars medelklass växer dramatiskt. Nyligen öppnade Kina även sin första utländska militärpostering i form av en flottbas Djibouti på Afrikas horn samtidigt som den växande kinesiska flottan deltagit i flera gemensamma militärövningar med Ryssland, såväl i Medelhavet som nyligen för allra första gången i Östersjön. Budskapet är tydligt: Kinas kapacitet är på väg att hinna ifatt diktaturens ambitioner om att bli en världspelare på riktigt.
Och från Sverige åker det statsunderstödda handelsdelegationer med statsministern i främsta ledet för att söka röda pengar i utbyte mot svensk grön teknikinnovation, fullt medvetna om de skamlösa övergrepp som Kina gjort mot flera svenska medborgare. Den svenska människorättsaktivisten Peter Dahlin fick smaka på det kinesiska maktmissbruket då han 2016 sattes i isolering under en månads tid och ställdes upp i kinesisk statstelevision där han fick erkänna sitt ”brott” med att understödja medborgarjurister på den kinesiska landsbygden.
Och ej att förglömma: i oktober 2015 kidnappade Kina den svenska medborgaren och regimkritiske förläggaren Gui Minhai från hans semesterhem i Thailand. Sedan dess hålls han fängslad på okänd ort utan åtal men har likt Dahlin tvingats erkänna ett brott i kinesisk statstelevision. Hans dotter Angela Gui genomförde i mitten på juli ett starkt avsnitt av Sommar i P1 där hon spöklikt berättade om en tillvaro präglad av sin fars frånvaro.
Skellefteå ska inte ha vänortskontakter med städer vars statsapparat varken har respekt för sina egna eller andra länders medborgare och som kidnappar svenskar av politiska skäl. De som vill ha kvar Tongling som vänort blir svaret skyldig om varför.
Csaba Bene Perlenberg