Det tillhör inte ovanligheterna att Valborgsmässoafton blir både regnig och blöt.
Det senare tenderar att vara en större trafikfara än det förra.
Därför var det alldeles ypperligt att en polispatrull genomförde nykterhetskontroll under tisdagsförmiddagen på länsväg 95 vid Racksund, Arjeplog. Om detta kunde Norran rapportera på nyhetsplats senare samma dag. Samtliga 50 förare som kontrollerades var nyktra och utan anmärkning. Utmärkt!
Glädjande är också att trenden för ungas alkohol- och tobaksvanor under 2000-talet utvecklats positivt.
Enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, som mäter drogvanor bland elever i grundskolans årskurs nio och andra året på gymnasiet, har alkoholkonsumtionen, andelen alkoholkonsumenter samt tobaksvanorna visat minskande siffror.
Även i Skellefteå är trenden lovande. I kommunens senaste drogvaneundersökning ses en folkhälsopositiv utveckling, även om det finns starka skäl att fortsätta pressa ner andelen som röker, dricker och fortsatt motverka möjligheterna för unga att komma i kontakt med narkotika.
I Skellefteå svarade 683 nior och 657 elever i årskurs två på gymnasiet på enkäten.
2009 verkar ha varit annus horibilis i Skellefteå, det förskräckliga året. Kurvorna har pekat nedåt sedan dess.
Allt färre nior röker. Det är dock beklämmande att det är nästan dubbelt så många tjejer som killar som röker. Och även om antalet tjejer och killar som röker har ökat en aning de två senaste åren är det långt till 2009 års topp på 25 procent tjejer och nästan 15 procent killar.
När eleverna når gymnasiet sker dock en ökning. Men även där är trenden nedåtgående i ett längre perspektiv.
14 procent av killarna och 18 procent av tjejerna i nian konsumerar alkohol. Det är alldeles för många.
Samtidigt är trenden tydlig: Även om det förvisso kan skönjas en ökning bland främst killarna de tre senaste åren, från 2015 års 11 procent till förra årets 14, har det skett en dramatisk minskning sedan 2009 då nästan 40 procent av tjejerna och strax över 20 procent av killarna uppgav att de hade testat alkohol.
Dramatisk är också skillnaden mellan årskurs nio och andra ring i gymnasiet. Då har helt plötsligt ungdomarnas kontaktyta med alkohol exploderat. 52 procent av tjejerna och 45 procent av killarna uppgav i drogvaneundersökningen att de hade provat.
När det gäller tyngre substanser uppger 16 procent av niorna att de erbjudits narkotika medan sju procent har testat. Betydligt fler killar än tjejer uppger att de provat narkotika, oklart vilken sort: åtta procent av killarna kontra tre procent av tjejerna.
Tobaks-, alkohol- och drogvanor är en samverkande häxblandning av sociala faktorer och attityder. Att stävja ungdomssynder i sin linda kräver ett aktivt föräldraansvar. Moraliserande från skol- och vuxenvärlden fungerar mindre bra än ett positivt exempel i hemmet.
När kommunen frågar årskurs nio varifrån de får sin tobak svarar 15 procent: Föräldrarna.
Det är en miserabel abdikering av sitt föräldraansvar att förse sina tonåringar med cigaretter.
Det enda föräldrar ska langa till sina barn är goda vanor.
Csaba Bene Perlenberg