Borde Norrland som begrepp slopas? Häromdagen taggades jag i ett Facebookinlägg. Det var Region Västerbottens kommunikationschef Thomas Hartman som drog ingång en tankeväckande debatt, genom att föreslå att vi överger begreppet Norrland. Diskussionen har sedan fortsatt i bland annat Sveriges Radio och Västerbottens–Kuriren.
Enligt Hartman står ”Norrland” för kolonialism och fördummande generalisering. Han menar att ”Norrland” och ”norrlänning” är ord som förknippas med ”fult, töntigt, svepande, gammeldags, föråldrat, gubbigt”.
Norrlandsretorik skulle behöva kännas mer ”modernt, attraktivt, fräscht, ungdomligt, spännande, energigivande, kreativt, feministiskt”, menar Hartman. Och han påpekar att personer, som själva inte är från norra Sverige, använder begreppet Norrland svepande och fel. Det är lätt att instämma i det sistnämnda.
Filmen Jägarna, eller reklam från Norrlands Guld och Umeå Energi, anspelar på stereotyper som vi så väl känner igen. Även nya begrepp, som ”norra Sverige”, riskerar dock att få den ena eller andra laddningen. Föreställningar upphör inte så lätt. Som en nära vän, från Lycksele, utbrast när jag berättade om kritiken mot begreppet Norrland: ”Men Norrland är ju Norrland!” Att byta ut ord blir som att kalla städare för lokalvårdare, trots att innebörden förblir densamma.
Dessutom står begreppet för mycket mer än norra Sverige i geografisk mening. I boken ”Norrland - essäer & reportage” skriver journalisten Po Tidholm om ”en oändlig hembygd där alla är grannar i missmodet”. Beskrivningarna är många. Den andra falangen, i diskussionen som Region Västerbottens kommunikationschef drog igång, laddar begreppet Norrland med positiva värderingar; en stor familj, värme, stolthet, gediget, fast och trovärdigt.
”En del, främst gamla gubbar, reagerar väldigt negativt”, svarar Hartman om reaktionerna på förslaget att slopa ordet (Dagens Opinion, 8/7 – 2014). Debatten är bra och nyttig, men låt mig sälla mig till ”gubbgänget”, om ett sådant finns.
Man ska protestera varje gång en dum fördom eller missvisande generalisering kommer flygande. Man ska beskriva län, städer, byar och mångfald. Men det vore dumt att överge ett etablerat begrepp som står för så mycket positivt. Min erfarenhet är utan tvekan att de positiva associationerna dominerar.
De fördomar eller kunskapsluckor som finns bemöts bäst med argument och stolthet, inte av att man offrar ord.