Låt barnen idrotta varje dag

Skolidrottens effekt med bättre hälsa och betyg är för bra för att nonchalera.

Foto: Norran

Politik2014-08-23 07:53
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Skolidrotten ger inte bara hälsosam motion, den ger även bättre betyg. Det är därför bra att allianspartier i Skellefteå lyfter frågan om att införa mer idrott i skolan.

När kommunstyrelsens arbetsutskott hade möte i veckan kom Moderaternas och Kristdemokraternas motion om mer idrott i Skellefteås skolor upp på bordet. Efter votering i frågan fick motionen tummen ner, med fem röster mot två. Folkpartisten Håkan Lindh stödde förslaget.

Frågan om att öka antalet idrottslektioner i grundskolan, från 500 till 600 timmar – alltså en ökning med 20 procent – har varit på tapeten denna sommar. Under årets politikervecka på Gotland tog Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund upp frågan. Hägglund, som helst vill att eleverna ska ha gympa varje dag, argumenterade för att elever som lever i socialt svåra sammanhang behöver mer motion. Det har även visat sig att pojkar som fått idrotta varje dag får högre betyg i flera skolämnen.

Det är i Bunkeflostrand i Skåne som studier har gjorts för att se vad fler idrottstimmar ger för effekt. Sedan 1999 har eleverna på Ängslättskolan någon form av schemalagd fysisk aktivitet varje dag. ”Bunkeflomodellen”, som länge har studerats av forskare, ger väldigt intressanta resultat: elevernas koncentrationsförmåga ökar och deras betyg förbättras.

Som M och KD i Skellefteå påpekar visar studier från Bunkeflostrand utanför Malmö att nästan alla elever, 96 procent av eleverna i den grupp som haft daglig fysisk aktivitet, har nått grundskolans mål och blivit behöriga till gymnasieskolan. Eleverna som bara hade idrott två gånger i veckan nådde målen till 89 procent.

Till skillnad mot borgerliga förslag som rut–avdrag för läxhjälp riktar sig förslaget om fler idrottstimmar till elever, inte minst pojkar, vars skolresultat visar sig halka efter. Alla elever har inte föräldrar som, av ekonomiska eller andra skäl, kan skjutsa till hockeyträningar eller annat. För barnen som kommer från hem där det inte idrottas, eller för de barn som har svårare för teoretiska ämnen, betyder skolgymnastiken mycket.

Fler idrottslektioner är numera är hela regeringens hållning: De 100 nya idrottstimmarna ska tas från vad som kallas elevens val, och Skolverket har fått i uppgift att genomföra reformen. Om allt går som tänkt får eleverna röra på sig mer redan 2016.

Fler gympatimmar på schemat löser förstås inte skolans alla problem, men effekten med bättre hälsa och bättre betyg är för bra för att nonchalera.

undefined