Alliansen i landstinget presenterade i går, vad de kallar, ett framtidspaket för Skellefteå lasarett. Vi var en blygsam skara som hade hittat till pressträffen, vilket förmodligen berodde mer på tidpunkten, måndag morgon, och att partipolitiska träffar sällan lockar, än på att vårdfrågor inte upplevs som viktiga.
Sammanfattningsvis berättade alliansen att lasarettet behöver självstyre, att dess status som akutsjukhus behöver stärkas, likasom vården för äldre och barn.
Skellefteåuppropet, som i höstas hade samlat in cirka 35 000 namnunderskrifter, visar att det finns ett engagemang för Skellefteå lasarett. Att vårdfrågor berör är även Doroteauppropet, som satte igång processen för den allra första folkomröstningen i ett landsting, ett bevis på.
Landstingsmajoritetens sparpaket ”Projekt balans” har kritiserats från många håll. I dagsläget pressas de styrande – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – hårt medan oppositionen naturligt nog har en lättare position. Folkomröstningar och satsningar är som bekant inte gratis. Risken för populism finns alltid, samtidigt som det är a och o att en aktiv opposition vrider och vänder på lösningar när majoriteten inte gör det.
Under gårdagen tryckte alliansen på att antalet geriatriska platser minskat. Jämfört med Umeå har Skellefteå en lägre vårdkonsumtion per person i de äldre åldersgrupperna, sa Carin Hasslow (FP).
Diagrammen över barn- och ungdomspsykiatrin, hur snabbt en första bedömning görs och när fortsatt behandling eller utredning sätts in, ser dystra ut för Västerbotten. Vid snabbare hantering kan landstinget få ta del av de pengar från vårdgarantin som regeringen har inrättat.
De borgerliga partiernas förslag till satsningar, som förstärkt ambulansverksamhet, fler vårdplatser och fler ST-tjänster, beräknas kosta mellan 10 och 15 miljoner kronor. Satsningarna är kalkylerade för 2014, med undantag för ambulansförstärkningen. Hur de ska finansieras? Av det som är tänkt att prioriteras ner nämndes bland annat EU-projekt, kultur och Region Västerbotten. I den sistnämnda posten skiljer 15 miljoner kronor från majoritetens budget.
Överbeläggningar och sjukskrivningar kostar enorma summor och förändringar behövs. Vårt landsting kan lära av redan begångna misstag och av andra landsting som lyckats bättre.
Om det våras för vårdfrågor är för tidigt att säga, men om oppositionen aktar sig för populism och om landstingsmajoriteten lyssnar till kritik från opposition och folkliga initiativ, finns åtminstone en god chans för vårdfrågorna i Västerbotten.