Naturligtvis finns det undantag, men rent generellt kan man säga att när svensk sjukvård väl ges så är den bra, den håller hög kvalitet.
Problemet är snarare att köerna är för långa.
Tidigare i veckan kunde tidningen Dagens Medicin berätta att Sveriges näst bästa universitetssjukhus finns i Umeå. Norrlands Universitetssjukhus är till och med bäst vad gäller medicinsk kvalitet. Men eftersom även andra parametrar, som till exempel väntetider, vägts in i rankningen förvandlades fjolårets förstaplats till en andraplats.
Men även om sjukvården i länet uppenbarligen håller hög klass – även om lasarettet i Skellefteå i år hamnade utanför tolv-i-topp-listan i kategorin mellanstora sjukhus – har Västerbottens sjukvård problem, stora sådana. Akut sjuksköterskebrist gör att NUS tvingas stänga en kirurgavdelning, vilket i ökar belastningen på kirurgin i Skellefteå, vilket i sin tur gör att planerade operationer kan behöva ställas in.
Sjuksköterskebristen är inget nytt problem, det är inte läkarbristen heller, eller vårdköerna. Frågan är vad landstingets rödgröna majoritet tänkt göra åt situationen.