Lägg energi på att stoppa förslaget

Ledare. Möjligen kan växthuseffekten ha bidragit till att medeltemperaturen höjts någon tiondels grad, men skillnaden mellan norr och söder lär inte ha påverkats i någon nämnvärd omfattning.

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2016-02-29 15:08
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det är kallt i norra Sverige, i varje fall betydligt kyligare än i de södra delarna av landet.

Det insåg den då borgerliga regeringen och införde 1981 en skatterabatt på elen i stora delar av Norrland och norra Svealand. Beslutet motiverades med att uppvärmningskostnaderna var högre. Den lägre skatten skulle motverka att företag och hushåll beskattades alltför hårt.

Möjligen kan växthuseffekten ha bidragit till att medeltemperaturen höjts någon tiondels grad, men skillnaden mellan norr och söder lär inte ha påverkats i någon nämnvärd omfattning. Trots det är den norrländska skatterabatten hotad. Den strider mot EU-rätten, och måste tas bort, konstaterade nyligen en statlig utredning.

Det är tack vare ett undantag från reglerna inom EU som vissa delar av landet kunnat ha lägre skattesats på elektricitet. Men tidsfristen för den så kallade Norrlandsskatten löper ut 2017.

Man kan lite försynt fundera på hur det är med kunskaperna om de nordligare delarna av unionen och dess klimat i Bryssel och Strasbourg.

Nästa lite försynta fundering är om dagens socialdemokratiskt ledda regering är beredd att ta strid för att en skattehöjning ska kunna undvikas. Charlotte Svensson, som arbetar som statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S), säger till Länstidningen i Östersund att man försöker ”hitta alternativa lösningar men vilka det kommer att vara är för tidigt att svara på.”

Om inga alternativa lösningar hittas får en norrländsk villaägare med en årsförbrukning på 25 000 kilowattimmar betala drygt 3 000 kronor mer i skatt per år. För en butik, som ICA Kvantum i Skellefteå, med en årsförbrukning på 1,4 miljoner kilowattimmar, handlar det om 112 000 kronor. Och på skatten läggs moms.

Det blir alltså att hoppas på att en S-ledd regering ska göra en insats för Norrland. Hittills har insatserna inte imponerat: höjd bensinskatt och kanske en vägslitageavgift, som båda med millimeterprecision slår mot Norrland med sina långa avstånd, och en utredning om flygskatt, som också kommer att slå mot transportmöjligheterna till och från norra Sverige.

Just nu är elpriserna extremt låga, men på sikt, när de går upp, kommer skattehöjningarna att bli kännbara för både hushåll, butiker och företag.

Ett besked om eventuella förändringar i elskatten kommer sannolikt i vår. Fram tills dess gäller det att försöka påverka regeringen. Det har det kommunala bolaget Umeå Energi gjort. De har startat en namninsamling för att på så sätt försöka stoppa utredningsförslaget.

– Det här är viktigt för det är kallare i Norrland och förutsättningarna som fanns när man införde det här har inte ändarts, säger vd:n Göran Ernstsson till SVT Västerbotten.

En sista lite försynt fundering: Varför var det inte Skellefteå Kraft som drog igång el-uppropet. Det är dock inte för sent för bot och bättring …

undefined