I slutet av Finlands bidrag i årets Eurovision Song Contest kysste sångerskan Krista Siegfrid en av de kvinnliga dansarna på scenen. Den första ”homokyssen”, som kvällstidningsrubrikerna kallat den, i tävlingens historia, väckte upprörda känslor i delar av Europa. Av just den anledningen fyllde ”provokationen” en viktig roll.
När Marija Serifovic vann tävlingen för Serbien för fem år sedan hade försöken att ordna Pridetåg i Belgrad slutat med våldsamma attacker. Serifovic aktade sig för att bli förknippad med hbtq-rörelsen, och uppträdde i stället för ultranationalistiska Serbiska radikala partiet efter Eurovisionsegern.
Det är inte bara i Östeuropa som hbtq-frågor är kontroversiella. Bara någon dag efter det att homoäktenskap blivit tillåtet i Frankrike stormar det kring frågan i Storbritannien. Inför en parlamentsdebatt som äger rum i dag har premiärminister David Cameron fått svidande kritik i sitt eget parti för stödet till enkönade äktenskap. Det konservativa motståndet är starkt.
En rapport som nyligen släpptes, av EU:s byrå för grundläggande rättigheter, visar att en fjärdedel av de europeiska hbtq-personerna i undersökningen har utsatts våld de senaste fem åren. Av transpersponerna svarar så många som 34 procent att de har det.
Väldigt många, åtta av tio, som har utsatts för våld säger sig ha valt att inte rapportera om våldet till polisen. En betydande majoritet vågar inte offentligt hålla sin partner i handen. Det finns troligen en hel del skam och rädsla bakom siffrorna, och det är inget annat än tragiskt.
På hemmaplan har vi mycket att vara stolta över; äktenskap mellan samkönade par och rätten att få prövas som adoptivföräldrar är självklarheter i svensk politik. Steriliseringskravet vid könskorrigering är äntligen på väg att avskaffas. Att Kristdemokraterna numera har en falang som deltar i den årliga Pridefestivalen kan ses som en petitess, men vittnar ändå om hbtq-frågornas starka position i svensk politik.
Men det gäller att inte bekvämt luta sig tillbaks. Människor utsätts fortfarande för diskriminering, våld och hot om våld. Självmordsstatistiken bland hbtq-personer är skrämmande; bland transpersoner uppger 50 procent, i en rapport från Folkhälsoinstitutet, att de har övervägt självmord. En femtedel har försökt ta livet av sig.
När en kyss under Eurovision Song Contest, mellan två kvinnor eller två män, upprör lika lite som en kyss mellan en man och en kvinna, har vi kommit en bit i Europa. Synen på hbtq-personer är nämligen ett träffsäkert lackmustest av toleransen i ett samhälle.