Är du lönsam lille vän (och för vem)?
Det tål att tänkas på. Kompositören Peter Mosskin gjorde det på den svenska proggruppen Gläns över sjö & strands debutalbum från 1970. En annan som funderade var konstnären Peter Tillberg.
Det brukar sägas att Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Så är det säkerligen också, även om schweizarna har befunnits vara lyckligare vid en nyligen genomförd undersökning. Men svenskarna är faktiskt inte så deppade de heller.
Hur bra ett land än är att leva i så finns det alltid personer som av en eller annan anledning hamnat vid sidan om, det som på politikerspråk brukar kallas utanförskap. Ett sådant kan till exempel vara kulturellt, religiöst, sexuellt, socialt eller arbetsmarknadsmässigt betingat.
Men det finns också ett digitalt utanförskap. Företag och myndigheter tycker att allt fler ska göra allt mer på det ”välsignade nätet”. Problemet är bara att det finns många äldre som inte vill, som inte kan sköta sina bankärenden via datorn, som går vilse bland alla knapptryckningsalternativ när det enda de vill är att hamna hos en växeltelefonist som kan hjälpa dem att komma rätt.
En äldre släkting, som snart fyller 90, ringde till mig för några dagar sedan. Hen var bekymrad. Den enda banken i byn skulle upphöra med sin kontanthantering. Brevet var välformulerat. Det talades om minskad rånrisk och miljöaspekter, att penningtransporterna släpper ut mängder av koldioxid. Argument som är svåra att säga emot.
Men min äldre släkting, som är fostrad till respekt för teknikens landvinningar, vem tänker på hen och på andra gamla i samma situation, på det digitala samhällets mindre etablerade medborgare. Ja, det gör inte bankerna i varje fall. Där tycks inte konsumentperspektivet vara det primära.
Vara rebellisk på sin ålders höst, säga upp bekantskapen med den bank som tjänst hen väl i över 50 år, och behöva åka in till staden titt och tätt för att uträtta sina bankärenden, eller acceptera nesan och bli en del av det kontaktlösa samhälle som hen egentligen inte vill bli en del av.
Visst, det finns uttagsautomater, men så var det ju den överdrivna respekten för teknikens landvinningar. Dessutom blir de inte fler.
Problemet för min äldre släkting är att hen kommer från en grupp som är lätt att ignorera. Storbankernas dominerande ställning gör att de kan göra det, utan att riskera särskilt mycket. Det vet de, och det vet hen. Det finns bättre sätt att tjäna pengar på än att hantera kontanter.
Därför är svaret på frågan: Nej, lille vän, du är inte lönsam, inte för bankerna i varje fall.