Klimat och ekonomi hänger tätt ihop

Ledare. Klimatfrågan är en fråga som inte kan reduceras till bara naturvetenskapliga grenar. För att utforma en effektiv och fungerande klimatpolitik krävs både politiska och ekonomiska insikter.

Klimatfrågan hänger tätt ihop med de ekonomiska frågorna. Det är något som blir tydligt i tankesmedjan SNS konjunkturrådsrapport.

Klimatfrågan hänger tätt ihop med de ekonomiska frågorna. Det är något som blir tydligt i tankesmedjan SNS konjunkturrådsrapport.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Politik2020-01-20 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
undefined
Klimatfrågan hänger tätt ihop med de ekonomiska frågorna. Det är något som blir tydligt i tankesmedjan SNS konjunkturrådsrapport.

Konventionell olja handlas på en världsmarknad.

Leveranserna är enkla att styra om och oljan är billig att plocka upp i relation till priset.

Reserverna är relativt knappa. Minskad efterfrågan på en plats, exempelvis i Sverige, tenderar därför att leda till ett lägre pris som gör att efterfrågan stiger någon annanstans.

Ungefär så kan man sammanfatta ett av resonemangen i tankesmedjan Studieförbundet näringsliv och samhälles (SNS) konjunkturrådsrapport ”Svensk politik för ett globalt klimat”.

Den är skriven av en grupp på nio forskare ledda av nationalekonomen John Hassler.

Det är inte bara en pedagogisk förklaring till varför kolet – som finns i stora reserver och som saknar oljans flexibla handelsegenskaper – utgör den verkliga klimatutmaningen.

Det är också ett exempel på varför SNS-rapporten är så bra. Klimatfrågan är en fråga som inte kan reduceras till bara naturvetenskapliga grenar. För att utforma en effektiv och fungerande klimatpolitik krävs både politiska och ekonomiska insikter.

En annan sådan insikt gäller de ekonomiska styrmedel som ska leda till minskade utsläpp. Om inte klimatomställningen ska riskera att bli onödigt dyr, orättvis, eller upplevas som illegitim, är det en rimlig princip att alla utsläppare av koldioxid får betala ett snarlikt utsläppspris.

Men eftersom den svenska klimatpolitiken har en blomstrande flora av styrmedel kan priset för att släppa ut ett ton koldioxid variera från några hundra kronor ända upp till 7 000, som Trafikverket bedömer att elbilssubventionerna kan kosta.

Att rensa upp bland dessa styrmedel, som konjunkturrådet föreslår, vore därmed rimligt även om det i vissa fall skulle innebära att det blir billigare att släppa ut koldioxid.

Verklig effektivitet i utsläppsminskningarna kan man i stället få på andra håll. I rapporten konstateras att 27 industriella anläggningar står för nästan hälften av Sveriges samlade koldioxidutsläpp.

Teknik för att fånga in och lagra dessa utsläpp finns genom så kallade Carbon Capture and Storage-lösningar, CCS. Men sådan teknik är dyr, och eftersom den också sänker verkningsgraden i anläggningen där den används finns inga incitament att implementera den.

Statlig uppbackning krävs således. För uppskattningsvis 23 miljarder kronor skulle i princip samtliga dessa utsläpp kunna elimineras. Det är ingen liten summa, men utsläppsminskningen skulle samtidigt vara större än om hela trafiksystemet blev fossilfritt.

Om tekniken dessutom sjunker i pris, som ett resultat av satsningen, kan spridas till andra länder och bidra till omställningen globalt.

På tal om effektivitet är det också bra att konjunkturrådet lyfter fram den svenska elexportens klimatnytta, och kärnkraftens roll för att möjliggöra denna.

Rapporten föreslår en snabbutredning av möjligheterna att behålla Ringhals 1 och 2.

Om det går att stoppa nedstängningen är svårt att säga.

Men det är ytterligare ett exempel på hur samhällsekonomiska perspektiv gör det enklare att få grepp om klimatpolitiken, och vilka åtgärder som både är realistiska, effektiva och prisvärda för att minska utsläppen.

Joakim Broman

Källor:

Om konjunkturrådets rapport ”Svensk politik för ett globalt klimat”:

https://wwwsnsse.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2020/01/konjunkturradets-rapport-2020-svensk-politik-for-globalt-klimat.pdf

https://www.dn.se/debatt/inrikta-svensk-klimatpolitik-pa-globala-utslappsminskningar/

https://www.sns.se/aktuellt/konjunkturradets-rapport-2020-svensk-politik-for-globalt-klimat/