Det finns alltid kommuner och landsting som utmärker sig, positivt eller negativt. Västerbottens läns landsting utmärker sig i p-piller-frågan som varande det enda landstinget i landet som inte subventionerar p-piller för unga. Om det sedan är positivt eller negativt beror naturligtvis på hur man själv ser på saken, men utmärker sig, det gör landstinget.
Priset på p-piller till unga flickor varierar stort: i Norrbotten som har Sveriges generösaste regler är det gratis till och med 25 år, i Blekinge till och med 19 och i Skåne till och med 20. I botten på listan med inga subventioner alls återfinns Västerbotten och däremellan en rikhaltig flora av lösningar. Det är förvisso helt i linje med det kommunala (i det här fallet regionala) självstyret, samtidigt som man kan tycka att likvärdiga förutsättningar för att förhindra en oönskad graviditet borde vara en självklarhet.
Det tycker också oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M). Han vill att landstinget ska ompröva beslutet och hänvisar bland annat till en ny rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) som visar att det finns ”ett visst vetenskapligt underlag för att subventionering minskar antalet aborter”. Däremot, menar SBU, går det inte att bedöma hur stor inverkan är. Därtill tycker Nicklas Sandström, i likhet med många andra, att samma regler ska gälla över hela landet.
Den socialdemokratiska landstingsmajoriteten hänvisar å sin sida – i en debattartikel i Dagens Nyheter 15 juli 2009 då frågan senast var aktuell – att subventionerade p-piller inte minskar aborterna (Västerbotten har vid en nationell jämförelse färre aborter än andra län) och att risken att smittas av sexuellt överförbara sjukdomar ökar. De pekar också på att även killarna måste ta sitt ansvar.
Absolut, så är det, också killar måste ta ansvar och kondomer ger det bästa skyddet, både mot oönskade graviditeter och mot könssjukdomar. Det kan heller inte bara vara upp till tjejen att skydda sig. Så borde det i varje fall inte vara. Men så är det tyvärr rätt ofta. Många tjejer upplever fortfarande, trots att vi befinner oss i det tjugoförsta århundradet, att deras pojkvänner förväntar sig att det är de som ska skydda sig, att det är de som ska ta sina piller. Samtidigt som man på ungdomsmottagningar sett hur dyra p-piller får många unga att strunta i att skydda sig vid sex.
Vad landstingets politiker har att ta ställning till är: är det politiken som ska anpassa sig till verkligheten eller är det verkligheten som ska anpassa sig till politiken. Förhoppningsvis är det politiken som, i frågor som denna, ska anpassa sig till verkligheten, till det samhälle som många unga lever i, och då är det svårt att försvara att Västerbotten som enda landsting i landet inte subventionerar p-piller för unga.