Ingen bra idé med rösträtt från 16 år

Ledare. Den som i samhällets ögon inte är mogen att ta ansvar för sitt eget liv borde i samhällets ögon inte heller vara mogen att ta ansvar för andras. För det är det som politik i grund och botten handlar om.

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2016-01-06 14:15
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Sänk rösträttsåldern till 16 år.

Det är ett förslag som återkommer med jämna mellanrum. Senast ut bland förespråkarna är den tidigare liberala riksdagsledamoten och publicisten Olle Wästberg, tillika ordförande i 2014 års demokratiutredning. I en debattartikel i Expressen föreslår han att låta 16-åringar på försök få rösta i kommunalvalen 2018.

Det finns mycket som vid en första anblick tycks mer eller mindre självklart att göra, som att sänka rösträttsåldern. Forskning visar nämligen att 16-åringars mognad inte skiljer sig avsevärt från 18-åringars. Lägg därtill att länder som Argentina, Bosnien-Hercegovina och Brasilien redan har gjort det, så även Kuba, Nicaragua och Österrike, och fler därtill. Erfarenheterna från försök i Norge i vissa kommuner sägs vara goda.

Många hävdar också, vissa med emfas, att politiken skulle bli klokare, att världen skulle bli bättre, att ett större fokus skulle läggas på framtids- och överlevnadsfrågor bara ungdomar fick rösta.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) är positiv: ”Det är en fråga som engagerat mig under lång tid”, säger hon till Tidningarnas Telegrambyrå. Dock ska man vara på det klara med att hon då delvis, även om det naturligtvis inte är huvudskälet, talar i egen sak. Miljöpartiet är nämligen det parti som vinner mest på sänkt rösträttsålder om man jämför skolvalet med riksdagsvalet.

Då är frågan: Varför ska Sverige inte på försök sänka rösträttsåldern i kommunalvalet till 16 år?

Jo, för att om det är mycket som talar för sänkt rösträttsålder är det ännu mer som talar emot.

Vad demokratiutredningen föreslår är att låta 16-åringar på försök, märk väl, på försök, rösta i kommunalvalen. Sedan när har det blivit okej att använda Sveriges 290 kommuner till en demokratisk experimentverkstad. Ska röståldern sänkas så ska den sänkas samtidigt i alla val. Man skulle kunna tolka Olle Wästbergs utspel som att demokratiutredningen inte tycker att de kommunala frågorna är lika viktiga som riksdagens.

Enligt FN:s barnkonvention räknas alla människor under 18 år som barn. Den som inte fyllt 18 får inte utan föräldrarnas medgivande flytta hemifrån, inte gifta sig, inte testamentera bort tillgångar, i princip inte ingå några avtal, inte köpa cigaretter, inte köra bil. Än mindre gå på Systembolaget. Det är svårt att se att politisk mognad skulle komma tidigare än på andra områden.

Men det handlar också om att ta ansvar, och att vara mogen att ta ansvar, vissa 16-åringar är det, andra är det inte. Varje åldergräns blir därmed godtycklig. Ur den aspekten kanske flickor och pojkar ska ha olika rösträttsålder eftersom det är ett väl känt faktum att flickor mognar tidigare än pojkar.

När för- och nackdelarna vägs mot varandra är det nackdelarna för sänkt rösträttsålder som väger tyngst. Den som i samhällets ögon inte är mogen att ta ansvar för sitt eget liv borde i samhällets ögon inte heller vara mogen att ta ansvar för andras. För det är det som politik i grund och botten handlar om, att med en röst ta ansvar för andra människors väl och ve. Därför är det fel att skilja på rösträttsåldern och den generella myndighetsåldern.

undefined