Individens ansvar tar aldrig slut

Är vi beredda att betala priset när midsommarfirandet förvandlas till en fyllefest.

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2013-06-21 07:59
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Man behöver inte ha den franske 1500-talsastrologen, matematikern och läkaren Nostradamus förmåga att se in i framtiden – om han nu hade en sådan, hans fallenhet därtill är omtvistad – för att kunna förutspå vad midsommardagens nyhetsrapportering kommer att handla om: fylla, slagsmål och misshandel, våldtäkter, trafikolyckor, kanske något drunkningstillbud och ännu mer slagsmål. Många kommer att råka illa ut, vissa mer än andra, det vet vi redan på förhand. Frågan vi borde ställa oss är om vi är beredda att betala priset när det traditionsrika svenska midsommarfirandet förvandlas till en fyllefest.

Och då handlar det inte bara om samhällets kostnader, det handlar i minst lika hög grad om priset som den enskilde individen tvingas betala. Alkohol är den främsta orsaken till bråk och misshandel, den främsta orsaken till att midsommarfirandet för vissa slutar i en cell, ofta med efterräkningar att vänta, eller på någon akutmottagning. Men om vi flyttar perspektivet från den enskilde individens väl och ve till samhällets är frågan vi borde ställa oss: Är okej att alkoholen kostar samhället 66 miljarder kronor per år (Gerhard Larsson, Missbruksutredningen, på Svenska Dagbladets debattsida 2010-11-02). Om ja, då är det bara att blunda och dricka vidare, om nej, då är det hög tid att göra någonting åt det.

Om vi inte tycker att det är okej att alkoholen kostar samhället nästan 181 miljoner kronor varje dag bör vi kanske fundera en stund över vad samhället bör/kan göra. Man kan till exempel behålla Systembolagets monopol, inte tillåta gårdsförsäljning av alkohol, visa större restriktivitet med alkoholtillstånd, införa förbud mot att dricka alkohol på offentlig plats (lokala ordningsstadgan), begränsa krogarnas öppethållande, satsa på informationskampanjer och en hel del annat. Samtidigt som man även bör ägna en stund åt vad den enskilde individen bör/kan göra. Det är alltid Kalle eller Lotta som dricker det där sista glaset som gör att allt går överstyr, det får vi aldrig glömma.

Ivrigt påhejade av stora delar av svensk massmedia – som lagom till en av årets stora högtider tester öl, vin och sprit, lämpliga att inmundiga till små grodor, sill, färskpotatis, jordgubbar och glass, och allt annat som vad gäller mat hör en riktig svensk midsommarafton till – hänger vi oss åt midsommarens fröjder. Alkoholromantiken tillåts blomma i takt med de sju sorters blommor som ska plockas och därefter läggas under kudden för att drömmen om vem du ska leva med resten av ditt liv ska komma till dig. Nu är det upp till dig och mig att bestämma hur årets midsommarfirande ska bli, en orgie i olyckor och fylla eller en glad midsommar tillsammans med goda vänner.

undefined