EU är långtifrån perfekt. Det är sannerligen ingen nyhet och den som tvivlar därpå kan titta tillbaka på de senaste årens eurokris, som i sina värsta och mörkaste stunder antog rent thrillerliknande former.
Även söndagens EU-val har potential att utvecklas till en riktig thriller. Enligt den senaste opinionsmätningen från Sifo kan varken Centerpartiet eller Kristdemokraterna vara säkra på en plats i Europaparlamentet. Enligt samma mätning åker Piratpartiet ut medan Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ gör entré i Bryssel. För en säker plats krävs fem procent av rösterna, i realiteten räcker det med drygt fyra.
På fredagskvällen hade partierna en sista chans att övertyga väljarna. Lars Adaktusson (KD), Kent Johansson (C), Isabella Lövin (MP), Marita Ulvskog (S), Gunnar Hökmark (M), Malin Björk (V), Marit Paulsen (FP) och Christian Engström (P), partiernas toppnamn till EU-valet, gjorde sitt bästa, några lyckades bättre, andra lite sämre.
Det pratades djur och mat, jobb, klimat och feminism, det pratades handelsavtal mellan EU och USA, övervakning och krisen i Ukraina. Det hettade till där det förväntades att hetta till; särskilt när jobben och klimatet diskuterades.
Som så många gånger tidigare hettade det till mellan Gunnar Hökmark (M) och Marita Ulvskog (S) när den europeiska krishanteringen och arbetslösheten kom på tal. Ulvskog anklagade högern i Europa för att med sin åtstramningspolitik ha drivit upp arbetslösheten, medan Hökmark menade att det inte är EU som bestämmer om de enskilda ländernas ekonomiska politik.
Det var bara en av många djupt ideologiskt färgade, och därmed spännande, debatter och ordväxlingar. För även om det finns frågor där partiernas åsikter i mångt och mycket överlappar varandra så finns det också djupa ideologiska skillnader mellan röda, blå och gröna partier.
En annan fråga där det hettade till ordentligt var feminismen. Lars Adaktusson blev riktigt upprörd, såg rött, eller vilken färg en kristdemokrat nu ser, när Vänsterpartiets Malin Björk utmålade honom som abortmotståndare. Både han och Gunnar Hökmark menade att de röstade nej till en resolution om kvinnors rätt till abort eftersom de inte vill att EU ska styra över aborträtten.
Frågan vilka partier som stärkte sina aktier, och vilka som inte gjorde det. Lyckades till exempel Christian Engström föra Piratpartiet upp på säker mark. Det kommer att visa sig på söndag kväll. Slutligen hoppas jag att du går och röstar för, som jag skrev i går, det finns bara en röst som är bortkastad, och det är den som aldrig avges.