Finns det något bäst-före-datum på politiska löften?
Frågan är inte ointressant.
I en intervju i Norran (5/8 2016) säger kommunalrådet Lorents Burman (S): ”Förtätningen tilltar i centrum, förhoppningen är att något annat parti ska släppa på prestigen och ändra ståndpunkt. Jag tror också att trycket från Skellefteborna kommer att tillta, att fler ser behovet av en bro. På sikt kan vi stå inför en trafikinfarkt i innerstan då kulturhuset och resecentrum finns på plats.”
Det han talar om är naturligtvis Centrumbron. Den som det folkomröstades om i maj 2014. Den som Skellefteborna med klar majoritet, i en rådgivande folkomröstning, sa nej till. En folkomröstning som Socialdemokraterna – det enda parti som har tagit ställning för en bro – lovade att acceptera och följa om vissa kriterier uppfylldes.
Kriterierna uppfylldes och hittills har Burman hållit vad han lovade dagarna innan folkomröstningen.
Men både han och Socialdemokraterna tycks vara sugna på en ny brodebatt.
Naturligtvis är det upp till ett kommunalråd, och den politiska majoriteten, att initiera frågor. Något annat vore tjänstefel.
Det finns också många frågor som lagts på is, som bara väntar på att väckas till liv igen.
Brofrågan i Skellefteå är en sådan.
För beslutet i kommunfullmäktige innebär inte att bron inte ska byggas. Det innebär att planerna på en Centrumbro på obestämd tid läggs åt sidan i enlighet med folkomröstningens resultat.
På gator och torg, och i Norrans kommentarsflöde, har debatten om en ny Centrumbro aldrig stannat av. Broar som byggs för att ena människor, både i praktiken och metaforiskt, har delat Skellefteå i två ungefär lika stora delar, de som är för och de som är emot. Många pajer har kastats genom åren.
Frågan är när det är dags för politiken att stiga in i handlingen. När bäst-före-datumet går ut.
Det spörsmålet finns det inga självklara svar på.
På frågan om ett nytt fullmäktigebeslut kring bron kommer innan mandatperioden är över svarar Burman lite kryptiskt: ”Troligen inte, men man vet aldrig.”
Att S som parti vill bygga bron råder det ingen som helst tvekan om. Det ska bli intressant att se hur partiet i fortsättningen handskas med frågan.
Man kan antingen hålla sig till löftet och respektera resultatet av folkomröstningen, man kan också i kraft av att vara ett parti med egen majoritet ta eget beslut om att bron ska byggas och man kan ännu en gång ställa frågan till väljarna i ett allmänt val: Vill du ha en bro, rösta på Socialdemokraterna, om inte, rösta på något annat parti.
Det sistnämnda alternativet hade självklart varit att föredra, det justaste. Att brofrågan skulle läggas på is togs efter en folkomröstning och om brofrågan ska lyftas politiskt igen behöver frågan ställas i ett nytt val, förslagsvis i kommunalvalet 2022 då både kulturhus och resecentrum lär vara på plats.