Hysteri och goda gärningar

Gärna god julmat och julklappar men först en god gärning.

FOTO: ALASTAIR GRANT/AP PHOTO/TT

FOTO: ALASTAIR GRANT/AP PHOTO/TT

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2013-12-20 06:44
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Julen är en märklig tid, eller förunderlig och märklig som den danske författaren Nikolaj Frederik Severin Grundtvig skaldade en gång i tiden.

Många har allt man kan önska sig – och ibland mer därtill. För varje år som går blir det svårare att hitta lämpliga presenter till nära och kära. I år försöker HUI Research (tidigare Handels utredningsinstitut) få oss att inse att ett liv utan en råsaftcentrifug inte är mycket värt. Det är sådana som ska sprida lite ljus på livets rät- och avigsida. Vem som kom på snilleblixten att försöka prångla ut ännu lite mer hemelektronik är okänt, så även resultatet, men lyckas han och all julens reklammakare sälja råsaftcentrifuger ”en masse” så har de gjort det bra.

Nej, julens hjältar sitter inte på ett kontor i Stockholm och försöker lista ut vad folk ska kunna tänkas köpa och lägga under granen det här året. Julens hjältar finns i stället mitt ibland oss, det är alla de som likt Karl-Bertil Jonsson i Tage Danielssons fantastiska julsaga ”tänder små tomtebloss av vänlighet”: Frälsningsarmén som år efter år håller grytan kokande, Svenska kyrkan och Stadsmissionen som arrangerar alternativa julfiranden, hjälporganisationer som tack vare gåvor kan hjälpa krigets offer i Syrien, tyfonens offer i Indonesien och det sexuella våldets offer i det krigshärjade Kongo-Kinshasa.

Eller så kan man göra som Elias Arvidsson. Han är tio år, bor i Rejmyre i Östergötland och försedd med ett hjärta av guld. Medan många springer benen av sig för att hitta ännu en julklapp har han tagit sina sparpengar och sålt jultidningar för att kunna köpa julklappar till hemlösa, flyktingbarn och andra som har det svårt. Själv ser han sig som förhållandevis rik och tycker att andra behöver pengarna, och vad man kan få för dem, bättre. På andra orter samlar organisationer in julklappar, i regel skänkta av privatpersoner, som delas ut i samband med alternativa julfiranden, andra organisationer ber om pengar för vattenprojekt, skolgång för flickor och vaccinationsprogram.

Efter att ha läst om Elias Arvidssons gärningar i Karl-Bertil Jonssons fotspår är det lätt att moralisera över svenskarnas julvanor. Årets julhandel kommer enligt HUI Research att landa på runt 65 miljarder kronor. Det är bra för BNP och för handeln, men kanske mindre bra för samvetet. Det är inte fult att spendera pengar som man har, det är inte fel att ha det gott och att äta gott, däremot borde man kanske ta sig en funderare på vad det är vi spenderar pengarna på. Valet mellan en råsaftcentrifug och getter till familjer i utvecklingsländer borde inte vara svårt. Gärna god julmat och julklappar men först en god gärning.

undefined
FOTO: ALASTAIR GRANT/AP PHOTO/TT