På bilden ser du Erik Bergkvist.
Han är på sitt sätt unik.
Inte för att han är socialdemokrat, sådana finns det en uppsjö av, inte minst här i norr. Inte heller för att han kandiderar till en av de svenska platserna i Europaparlamentet. Det som gör honom unik är att han är den enda kandidaten från norra Sverige som återfinns på valbar plats. På fjärde plats på S-listan. Samtliga partiers listor inför valet till Europaparlamentet inräknade.
Dubbelt så bra var det inför EU-valet 2014. Då fanns två kandidater från de fyra Norrlandslänen på valbar plats: Jens Nilsson (S) från Östersund och Peter Eriksson (MP) från Kalix. Peter Eriksson åkte hem för att bli bostadsminister i den förra rödgröna regeringen, han ersattes av stockholmaren Jakop Dalunde. Jens Nilsson gick bort och ersattes av östgöten Aleksander Gabelic.
Sett till Västerbotten ser det ut så här: Micaela Löwenhöök (M), Skellefteå återfinns på sjätte, Tomas Mörtsell (C), Storuman på sjunde, Maria Lundqvist-Brömster (L), Nordmaling på tionde, Birgitta Nordvall (KD), Umeå på elfte, Elin Söderberg (MP), Umeå på sjuttonde och Agneta Hansson (V), Skellefteå på tjugoförsta plats. Ingen sverigedemokrat från Västerbottens finns med bland deras 29 namn på valsedeln. Det ser inte mycket bättre ut för Norrbottens del.
Det ska mycket till, och ett kanonval av antingen Moderaterna eller Centerpartiet, om den norrländska representationen i Bryssel ska påverkas. Alltså blir det upp till one-man-show Erik Bergkvist att försvara norra Sveriges intressen. Det gjorde för övrigt Jens Nilsson på ett alldeles utmärkt sätt, en stark norrländsk röst bland annat i frågor som gällde turistnäring och regional utveckling.
Är det ett problem, att norra Sverige är så skralt representerat i Europaparlamentet?
Det är det, självklart. Än värre är att det är så få svenska EU-politiker som vet vad det vill säga att bo i glesbygd, som vet vad ständigt långa avstånd och avsaknaden av fungerande kollektivtrafik innebär för familj och plånbok.
På onsdagen presenterade Socialdemokraterna sitt EU-valmanifest. I Umeå av Erik Bergkvist. Ett dokument med 40-talet punkter, bland annat om jobb, klimat och kvinnors rättigheter. Det är förvisso viktiga frågor, klimatet kan till exempel inte vänta, för att citera Miljöpartiet, och det ska göra ont att tumma på demokratin, för att citera statsminister Stefan Löfven (S).
Men regionalpolitiken är också viktig, inte minst för de norra delarna av Sverige. Den nämns dock inte en enda gång i S-manifestet ”För demokrati och jämlikhet, mot klyftor och extremism.” Förhoppningsvis är det inte en indikation på hur högt, eller lågt, Socialdemokraterna prioriterar de regionalpolitiska frågorna i EU.
Det finns goda exempel på svenska EU-parlamentariker som lyckats göra betydande avtryck. Innan Isabella Lövin lämnade Bryssel för Stockholm, blev språkrör för Miljöpartiet, och klimat- och miljöminister samt vice statsminister i Stefan Löfvens andra rödgröna regering, var hon med och drev framgångsrikt fram förslaget om ett mer uthålligt fiske.
Det hade varit väldigt trevligt, och dessutom välbehövligt, om Erik Bergkvist hade kunnat göra liknande avtryck inom regionalpolitiken.
Norra Sverige behöver en ny stark röst i EU nu när Jens Nilssons har tystnat. Till nästa val behöver också samtliga partier ta sig en ordentlig funderare på hur valsedlarna ser ut rent geografiskt. Det finns andra delar av Sverige som heller inte är så väl representerade. Det är däremot, som vanligt, de folkrikaste områdena Västra Götaland och Stockholm.