Om en vecka befinner jag mig på Gotland för att skriva från politikerveckan i Visby. Jag kommer att bo en bra bit från ”smeten” i Almedalen, bokar man dessutom biljett i god tid behöver resan inte kosta skjortan.
Den som ändå tycker att det är dumt av Norran att låta en ledarskribent arbeta på plats under Almedalsveckan kan alltid klaga, eller – i värsta fall – sluta läsa Norran.
Med offentlig verksamhet är det annorlunda; vi kan inte säga upp prenumerationen till Skellefteå kommun eller Region Västerbotten om vi ogillar hur de hanterar pengarna. Därför måste offentliga aktörer alltid noggrant fundera över exempelvis Almedalssatsningar.
Forskaren och kommunikationsrådgivaren Erik Lakomaa har varnat för att satsningar på politikerveckan kan gå till spillo. Det finns så många konkurrerande aktiviteter att det är svårt för enskilda aktörer att nå ut i bruset. Trots det satsas det mer på Almedalen för varje år.
Skellefteå kommun har tidigare meddelat att man beräknar lägga 240 000 kronor på årets politikervecka, för att till exempel delta i ”forum kring infrastruktur, it-utbyggnad och tjänstedesign”. Kommunen ordnar bland annat seminarier om hur man ökar kunskapen om psykisk hälsa, om ”Demokratiutveckling genom tjänstedesign” och om hur data kan skapa arbetstillfällen.
Harriet Classon, ledamot i kommunstyrelsen och i regionförbundet (S), påpekar att politikerveckan är en viktig mötesplats för att synas och nätverka. Det stämmer, men förutsätter en genomtänkt plan. De Visbyaktiviteter som kommunen och Region Västerbotten ordnar spretar åt olika håll. Många ämnen är viktiga, men för att få genomslag är det bättre att fokusera på färre frågor. Varför inte lägga mer krut, ordentligt med krut, på Norrbotniabanan?
Luleå kommun, där Niklas Nordström är kommunalråd (S), kommer att koncentrera sig på ett seminarium om transportsystemen, och de krav som den växande gruvnäringen ställer på hamnen.
Seminariet arrangeras tillsammans med Luleå hamn och länsstyrelsen, och syftet är enligt kommunalrådet att skydda Lulebornas skattemedel. För varje procent mindre som skattebetalarna i Luleå slipper medfinansiera kostnaderna, som staten och EU är med och tar, sparar kommunen 30 miljoner kronor, säger Nordström, när vi pratar över telefon.
Luleås satsning är konkret – och har ett tydligt syfte. Den som saknar det, kan lika gärna ordna en rad seminarier på Möjligheternas torg.