Hjälp försvaret att göra sitt jobb

Ledare. Att öva i Linköping verkar vara känsligt. När stadens helikopterflottilj på F3 Malmslätt ansökte om att få flyga nattetid för att kunna delta fullt ut i övningen blev det avslag.

Regeringen tillåter inte helikopterenheten i Linköping att öva nattetid i höstens militärövning Aurora 17. Foto: Lasse Hejdenberg/TT

Regeringen tillåter inte helikopterenheten i Linköping att öva nattetid i höstens militärövning Aurora 17. Foto: Lasse Hejdenberg/TT

Foto: Foto: Lasse Hejdenberg/TT

Politik2017-05-18 16:46
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

I höst ska Försvarsmaktens alla grenar öva tillsammans i militärövningen Aurora 17, den största på svensk mark sedan 1993.

Med inbjudna förband från sju andra länder – bland annat USA, Danmark och Estland – och totalt 19 000 man i rörelse, lär den två veckor långa övningen märkas av bland befolkningen.

Enligt Försvarsmaktens information är det framförallt Mälardalen, Gotland och Göteborgsområdet som kommer uppleva förhöjd aktivitet på vägar, i vatten och i luften.

Att öva i Linköping verkar dock vara känsligt.

När stadens helikopterflottilj på F3 Malmslätt ansökte om att få flyga nattetid för att kunna delta fullt ut i övningen blev det avslag.

Först av försvarets egen tillsynsfunktion då det kan ”påverka människors hälsa och miljö negativt”. Efter överklagande sa även regeringen i förra veckan nej. Begränsning av militärflygets övningar har tidigare gjorts på Gotland med hänvisning till bullerregler och kring Vättern av hänsyn till fiskenäringen.

Bullriga helikoptrar som simulerar krig kan säkert störa de som jobbar dagtid och sover om natten. Om beslutet tagit hänsyn till nattarbetande är oklart. Något som dock skulle störa hela staden är ett väpnat anfall.

På DN Debatt (16/5 2017) skrev försvarsminister Peter Hultqvist (S) angående Aurora 17: ”Det viktigaste målet för svensk försvarsmakt just nu är att öka den operativa förmågan. För att klara detta krävs bland annat omfattande och komplexa övningar där alla försvarsgrenar medverkar.”

Varför då alla dessa övningshinder?

Peter Hultqvist besökte i veckan USA för att träffa sin amerikanske motpart James Mattis. Det är en fortsättning på det samarbete som lades fast i en avsiktsförklaring som undertecknades av ministern förra året.

Åtagandet är icke juridiskt bindande men länderna lovar varandra ökat samarbete i form av träning och övning, utbyte av kunskap och en tätare dialog länderna emellan.

Finland har gått samma väg och skrivit ett liknande avtal med USA. Allt detta behövs för att skänka stabilitet till Östersjöområdet. Amerikavisiten lämnar inget rum för tolkning: Ryssland måste balanseras.

Det är en viktig överenskommelse. Rysslands aggressivitet har trappat upp spänningarna rejält i Sveriges närområde. Ockupationen av Krim och landets agerande i Syrien är två exempel på hur Ryssland varken respekterar internationell rätt eller mänskliga rättigheter.

Höstens övning ska testa försvarsförmågan mot en ”kvalificerad motståndare”, underförstått Ryssland. Läget runt Östersjön kräver en handfast säkerhetspolitik. Att Hultqvist fördjupar samarbetet med USA är bra. Men vid dagens slut hänger Sveriges försvarsförmåga på mer än vänskapliga möten försvarsministrar emellan.

Sverige har i dag inga säkerhetsgarantier och vårt försvar är kraftigt underfinansierat. Förutom Sverige och Finland är samtliga deltagande länder i Aurora 17 Nato-medlemmar. Smygflörtandet med Nato borde övergå till ett stadigt sällskapande.

Gustav Juntti

undefined
Regeringen tillåter inte helikopterenheten i Linköping att öva nattetid i höstens militärövning Aurora 17. Foto: Lasse Hejdenberg/TT

http://www.forsvarsmakten.se/sv/var-verksamhet/ovningar/aurora-17/

http://www.dn.se/debatt/risk-for-desinformation-om-militarovningen-aurora/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6694615