Det gick som det brukar gå i Skellefteå. Socialdemokraterna behåller den egna majoriteten, samtidigt som den samlade borgerligheten fortsätter att tampas med svaga siffror. Valets stora förlorare är Folkpartiet, som tappade tre mandat och därtill ställningen som det största oppositionspartiet.
Väljarna tycks ha straffat Folkpartiet för ställningstagandet i den infekterade brofrågan. En annan förklaring till misslyckandet kan vara att sedan Håkan Lindh, det tidigare oppositionsrådet, meddelade att han skulle sluta, har partiet inte varit lika synligt. Sedan får man inte glömma bort trenden i riket som helhet där FP inte lyckats lyfta. Det har heller inte hjälpt att regeringen varit så kallsinnig i frågan om Norrbotniabanan.
Det största borgerliga partiet i Skellefteå är nu Moderaterna, som med gruppledaren Andreas Löwenhöök i spetsen, har gjort en bra valrörelse, varit synliga med utspel och presskonferenser.
Socialdemokraternas redan starka ställning stärks när 34 mandat blir 35. Samtidigt sträcks en hand ut i riktning mot övriga partier: ”Vi kommer givetvis att vara ödmjuka”, säger kommunalrådet Lorents Burman, på frågan om relationen till oppositionen. (Norran 15/9 2014)
Det är någonting att hoppas på. I lokalpolitiken kan det ibland vara läge att lägga ideologiska meningsskiljaktigheter åt sidan, och i pragmatisk anda tänka på kommunens bästa. Samtidigt som det är viktigt att oppositionen inte överger oppositionsrollen. Det behövs politiker som ifrågasätter, särskilt i en kommun där den politiska makten legat hos ett och samma parti i över 70 år.
Med egen och förstärkt majoritet har Socialdemokraterna möjlighet att driva igenom de löften man gick till val på. Nu är det upp till bevis för Burman och kompani.
Precis som på riksplanet är Sverigedemokraterna ett av få partier som har anledning att vara riktigt nöjda med valresultatet. Intressant att notera är att partiet har sina starkaste fästen i kommunens ytterområden, som starkast i Boliden med 8,5 procent av rösterna.
Noterbart från övriga kommuner inom Norrans spridningsområde är att Centerpartiet gått segrande ur striden med Socialdemokraterna i Arvidsjaur och att Folkpartiet har gjort ett mycket stark val i Malå. Socialdemokraterna behåller den egna majoriteten i Norsjö, får egen majoritet i Robertsfors och tappar nio mandat (eller 16,4 procent) i Arjeplog, där väljarna tycks ha flytt till antingen Vänsterpartiet eller Centerpartiet.
Fotnot: Siffrorna bygger på preliminära valresultat från Valmyndigheten.