Hellre övertygelse än tradition

Demokratin mår bra av att makten utmanas och inte tas för given. I Överkalix förlorade Socialdemokraterna efter 80 år vid makten.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2014-09-20 06:55
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Rösta efter tradition, kanske som föräldrarna och omgivningen alltid har gjort, eller byta parti?

”Socialdemokraterna kan göra precis vad som helst, de blir ändå återvalda här i Skellefteå”, har jag fått höra både en och annan gång. Att partiet blir återvalt, med egen majoritet i fullmäktige, fick vi se ännu en gång i årets val.

Man skulle kunna säga att dagens socialdemokrater har det betydligt lättare än vad agitatorn Johan Sanfrid Elmblad hade det i P O Enquists ”Musikanternas uttåg”, när han försökte övertyga de fromt kristna sågverksarbetarna i Skelleftebygden.

I dag har delar av Norrland varit politiskt rött så länge de flesta av oss kan minnas. Sveriges Televisions ”Uppdrag granskning” visade i veckan ett reportage om politiken i Överkalix, där Socialdemokraterna haft makten i 80 år. En äldre kvinna i programmet, som bott i kommunen i hela sitt liv, förklarade inför valet varför hon skulle rösta som hon alltid gjort: ”Min farfar var socialdemokrat. Min pappa var det. Min man var det. Inte har jag något annat val heller”. Att rösta på något annat skulle kännas som att ”man sviker sina förfäder”, sa hon. En annan kommuninvånare, en äldre man, sa att ”det sitter i märgen” att rösta på Socialdemokraterna.

Ändå förlorade S, som i det förra valet fick 56 procent av rösterna, i Överkalix i söndags. Partiet får 14 mandat i kommunfullmäktige, och utmanarna i ”koalitionen” – andra partier från vänster till höger – 17. Två kommunalråd, ett från Centerpartiet och ett från Vänsterpartiet, är tänkta att ersätta det socialdemokratiska. Även i Kalix har man tidigare, genom en politiskt brokig koalition, lyckats rucka på Socialdemokraternas långa maktinnehav.

Men det är unikt att starka S–fästen i Norrland faller. För trots att de svenska väljarna, de två föregående valen, i allt högre utsträckning röstat borgerligt, fortsätter de norrländska väljarna att rösta förhållandevis rött. Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet, presenterade en studie om det norrländska väljarbeteendet för två år sedan. Blomgren fick fram att väljarna i norr tycker ungefär likadant som alla andra väljare i olika sakpolitiska frågor, med undantaget att synen på EU är mer negativ. Trots liknande åsikter i sakfrågor röstas det rött i högre utsträckning.

Hur stor del spelar då traditionen? Svårt att veta, men nog spelar den en roll för många. Men det ändras med tiden, vi blir som väljare mer lättrörliga. Det är bra: demokratin mår bra av att makten utmanas och inte tas för given.

undefined