Vi behöver en nationell samordnare för att stoppa avfolkningen i Norrland, skrev Norrlandsförbundets ordförande Ewa Back i helgen (DN, 2013-06-08). Back lyfter en viktig fråga, men idén om en ny samordnare måste följas av konkreta politiska förslag och åtgärder för att inte enbart stanna vid symbolik.
Beskrivningen av läget känner man igen: ”I drygt två av tre kommuner i Norrland (37 av 54) minskar befolkningen 2012”. Back nämner även att Norrlands andel av Sveriges befolkning har sjunkit till 9 procent. Det leder till färre riksdagsledamöter från norr, vilket i sin tur leder till att det norrländska perspektivet lätt glöms bort i den nationella politiken.
Så vad kan göras? Infrastukturen måste lyftas mer bland opinionsbildare. Om målet är att påverka makthavare som knappt vet var Skellefteå ligger gäller det att lägga krut på några få frågor, förslagsvis Norrbotniabanan. Infrastrukturens betydelse för tillväxt och arbetstillfällen behöver envist påpekas.
Ett fungerande näringslivsklimat är nödvändigt för samhällets framtid. Med det menas att ta företagarnas villkor på allvar, inte att satsa på kommunala ”sociala företag” som konkurrerar med småföretag. Det betyder heller inte att som Polaris dela ut gynnsamma lån till vissa företag och inte till andra.
Återinvesteringar av resurser är en annan viktig fråga. Låt en större del av vinsten från exempelvis vattenkraften går tillbaka till produktionsregionen. Detsamma gäller gruvnäringen, där de utländska storbolagen gott skulle kunna betala mer för vinsterna de tar ut.
Forskaren Hedi Bel Habib jämför vårt förhållandevis centralstyrda system med decentralistiska modeller. Han menar att Kanadas federalistiska modell skulle ”kunna leda till att fler regioner blomstrar och att avfolkningstendenserna i glesbygden motverkas” (Newsmill, 2013-03-27). Nu koncentreras tillväxten till storstadsregioner, vilket följer mönstret i centralt styrda länder.
Inför nästa års val bör kandidater till riksdagen snart få frågor: vad vill de åstadkomma om de väljs in? Vilka frågor vill de driva? Nuvarande ledamöter från Västerbotten kunde gott höras mer i debatterna, trots partiernas interna partipiskor. Och hur kommer Skellefteås nästa kommunalråd jobba med målet för ökad befolkning?
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) svarade på Norrlandsförbundets utspel med att det görs mycket för Norrland: lägre arbetsgivaravgifter, mer bredband och förbättrat vägnät. En samordnare finns redan. Som landsbygdsminister borde Erlandsson ge ett mer engagerat svar än så.