Hatten av för Socialdemokraterna

Ledare. En alltmer globaliserad värld behöver mer demokrati och mindre diktatur.

Politik2015-09-01 06:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det finns frågor som det skrivits åtskilliga spaltkilometrar om.

Frågor som kanske en och annan läsare redan har hunnit tröttna på.

Samtidigt som det är frågor som är så intressanta att de är svåra att släppa.

Så känsliga läsare varnas: Det kommer ännu en gång att handla om Tongling i Kina, där det finns ett arbetsläger för politiska fångar, och Skellefteå kommuns kritiserade vänortssamarbete med denna stad, i en av världens mest repressiva diktaturer. Ett land där grundläggande mänskliga rättigheter kränks både dagligen och stundligen.

Har en stad i demokrati som Sverige något som helst ansvar för att oliktänkande kastas i fängelse i ett land på andra sidan jordklotet?

Eller sträcker sig inte de stolta svenska demokratiska värderingarna längre än till gränsen mot Finland och Norge uppe vid Treriksröset?

Hittills har S-majoriteten i Skellefteå i handling brytt sig mer om regimen än om folket i Kina. Att ha en vänort i Sverige är en fjäder i hatten för Tonglings lokala ledare. Och att Skellefteå skulle kunna påverka utvecklingen i Kina i demokratisk riktning, som antytts från fullmäktiges talarstol, av ledande S-politiker, är att ha lite väl höga tankar om kommunens möjligheter till inflytande.

Under åren har, i ärlighetens namn, vänortssamarbetet delvis ändrat inriktning och karaktär. De officiella hedersbetygelserna har tonats ner för ett mer ”jordnära” utbyte. Men frågan kvarstår: Vill Skellefteå kommun stå på vänskaplig fot med en av världens värsta diktaturer?

Svaret på den frågan borde vara nej.

Efter att år ut och år in och med näbbar och klor ha försvarat vänortssamarbetet med Tongling kan man kanske skönja en början till en omsvängning hos S. För när kommunstyrelsen diskuterade förslaget till en internationell strategi för Skellefteå kommun återremitterades ärendet – på Socialdemokraternas eget initiativ – för att demokratifrågorna tydligare ska arbetas in i strategin.

Förhoppningsvis blir det en demokratistrategi med lite muskler och skärpa i. Då är det oundvikligt att vänortssamarbetet med Tongling förr eller senare hamnar på kommunfullmäktiges bord.

Skellefteå behöver internationella samarbeten i en alltmer globaliserad värld. Men en alltmer globaliserad värld behöver också mer demokrati och mindre diktatur. Det har Folkpartiet i Skellefteå för länge sedan insett, och skrivit ett stort antal motioner och interpellationer i ämnet. Uppenbarligen är S i Skellefteå nu berett att ta demokratifrågorna på lite större allvar än tidigare.

Denna morgon säger jag därför: Hatten av för de lokala Socialdemokraterna.