Egentligen borde det vara en självklar princip när kommuner, landsting och övriga delar av det offentliga Sverige gör sina upphandlingar: den som kan utföra jobbet för minst pengar ska också få göra det. Då blir det samtidigt tämligen ointressant om tjänsten utförs i privat eller offentlig regi.
Att släppa in privata aktörer på en marknad som tidigare varit förbehållen det offentliga, och samtidigt ställa samma kvalitetskrav på alla utförare, skulle innebära en sund konkurrenssituation som kan leda till innovationer, höjd kvalitet och att skattepengarna utnyttjas effektivare.
Ungefär så lär fastighetskontoret i Skellefteå kommun ha tänkt och funderat när man nu vill ”undersöka möjligheten att upphandla (städverksamhet i) ett begränsat område som spänner över stad och landsbygd. Därmed kan man se hur den egna verksamheten kan konkurrera dels utifrån kostnad, men även utifrån kvalité”. Man konstaterar vidare att den kommunala städverksamheten förvisso effektiviserat sin verksamhet under de senaste åren men att det trots det finns ett fortsatt behov av att effektivisering. Ärendet ska behandlas av nämnden för support och lokaler vid dagens (13 mars 2013) sammanträde.
Det är en händelse som ser ut som en tanke. På tisdag i nästa vecka sammanträder kommunfullmäktige i Skellefteå. Ärende tre: Interpellation av Hans-Eric Wallin (V) om hur kommunen undviker att dess upphandlingar bidrar till ekonomisk brottslighet. I sin interpellation pekar Wallin på risken att seriösa arbetsgivare konkurreras ut av oseriösa som ”betalar svarta löner till de som utfört arbetet” och att ”skatt och sociala avgifter inte betalas in till samhället”.
Hans-Eric Wallin har en poäng, och en viktig sådan. Naturligtvis är det de seriösa aktörerna som kommuner, landsting och andra offentliga aktörer ska göra affärer med, inte de oseriösa. Men därmed vilar också ansvaret tungt på de tjänstemän som ska skriva och granska anbuden.
Efter denna lilla utflykt återvänder vi till Skellefteå och den kommunala städverksamheten. För drygt ett år sedan presenterades kommunens nya näringslivsstrategi, där det bland annat slogs fast att kommunen skulle undersöka möjligheten att lägga ut kommunala verksamheter på entreprenad, där det befanns vara lämpligt. Hittills har förslagen fallit på lämpligheten, eller sett med Socialdemokraternas ögon, bristen på densamma.
Här kommer en ny chans att förverkliga intentionerna i den plan som ska förbättra näringslivsklimatet i Skellefteå. Och inte bara det, här kommer också en chans att se hur den egna verksamheten står sig, dels utifrån kostnad, dels utifrån kvalitet. Skellefteå bör inte försitta de chanserna.