20 procent av de förtroendevalda uppger att de någon gång under 2012 har blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld i samband med sitt uppdrag som politiker (Brottsförebyggande rådet).
Att hot och våld mot politiker, oberoende av partifärg, är ett angrepp på det demokratiska samhället, som måste tas på stort allvar, och som förtjänar kännbara straff, kan inte nog poängteras. Men hot och våld mot politiker hanteras som vilka brott som helst av domstolarna. Ingen hänsyn tas till att brottet kan se som ett angrepp på demokratin.
Det vill demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) ändra på. Hon vill ha en särskild lagparagraf kring hot och våld mot förtroendevalda. Det är en god idé. Om ingenting görs riskerar det att påverka rekryteringen av politiker, och att politiker lämnar sina uppdrag.
Det politiska klimatet har hårdnat. I den bästa av världar hade ingen behövt leva med en hotbild. Men den världen har blivit lika oåtkomlig som Eldorados guld. Om inte demokratin ska riskera att undermineras behövs det kraftfulla åtgärder för att stärka skyddet och lagskyddet för politiker.