Det är någonting som är ruttet i den danska staten.
Marcellus konstaterande i första akten av William Shakespeares tragedi ”Hamlet” har använts i många sammanhang; ibland har det faktiskt handlat om Danmark, men de flesta gånger som en parafras för någonting som inte fungerar som det ska.
Hälsogemenskapen i Jörn har uppenbarligen inte fungerat som en vårdcentral ska göra. Norrans granskning har avslöjat stora brister. Anmälningarna till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och patientnämnden har inte varit få. Både Västerbottens läns landsting och Region Norrbotten har krävt en utredning av Jörnsläkaren Roger Karlssons tjänsteutövning. IVO vill att sjukvårdens hälso- och ansvarsnämnd (HSAN) ska återkalla legitimationen.
IVO skriver att Roger Karlsson, trots upprepad kritik, inte visat att han tagit till sig av kritiken och ändrat arbetssätt. Att han visar en tydlig ovilja att rätta sig efter beslut från tillsynsmyndigheter och uppvisat en uppenbar brist på respekt för gällande lagar och föreskrifter.
Från Hälsogemenskapen i Jörn till Nackakliniken utanför Stockholm är det 85 mil, med bil avverkas sträckan på nio–tio timmar. Glesbygd möter storstad. Trots stora fysiska och mentala avstånd och skillnader finns det paralleller att dra. Det handlar om två läkare, en allmänläkare och en kirurg, som anmälts till IVO gång på gång.
På IVO:s hemsida kan man läsa att ”IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)” och att ”I tillsynsuppdraget ingår handläggningen av anmälningar, till exempel lex Sarah, lex Maria och kommunernas skyldighet att rapportera ej verkställda beslut.”
Det är ju ganska klart, eller hur?
IVO ansvarar, lägg märke till ordet, för tillsynen. Som den statliga myndighet man är man socialdepartementets förlängda arm ut i vård- och omsorgssverige. Men tar man sin uppgift på allvar?
SVT Nyheter har granskat fallet med kirurgen i Nacka. 25-åriga Dalia fick andningsproblem, ojämna näsborrar och nervskador efter en estetisk näsoperation. Men IVO lade ned hennes anmälan utan att utreda. Handläggarens förklaring är att myndigheten lägger ner anmälningar ”för att inte drunkna i alla”.
Det är en mycket anmärkningsvärd förklaring. Frågan som infinner sig är om de myndigheter som är satta att granska och syna samhällets olika verksamheter tar sina uppgifter på allvar.
Frågar man myndigheterna så är svaret ja. Frågan man Dalia, eller någon av Jörnsläkarens patienter som blivit illa behandlad, torde svaret bli ett helt annat.
Man kan också fråga sig varför det dröjt så länge för Västerbottens läns landsting att ingripa.
Hälsogemenskapens problem kan knappast ha kommit som en överraskning. Anmälningarna har formligen haglat.
Nu, men först nu efter Norrans granskning, har landstingsdirektören Anders Sylvan beslutat att agera: ”Västerbottens läns landsting ser som huvudman allvarligt på de slutsatser IVO dragit och mot bakgrund av detta beslutat att i avvaktan på HSAN:s beslut inte godkänna läkarens tjänstgöring på jourpass vid akutmottagningen”.
Därtill förordas att ”tjänstgöring sker under handledning till saken är prövad av HSAN”.
Det enda man kan göra är att hoppas att Hälsogemenskapen på ett eller annat sätt blir en fungerande hälsocentral för Jörnsborna igen, med eller utan Roger Karlsson – och att de myndigheter som är satta att granska olika verksamheter gör vad det ska. Om inte är det enskilda människor som far illa och råkar illa ut.