Det finns frågor som vid en första anblick kan te sig ganska självklara.
Som att Skellefteå kommun inte ska hålla på med kvasivetenskap.
Men som dissekerade rymmer spännande och oanade dimensioner: Hur mycket ska till exempel politiken tillåtas detaljstyra förvaltningars och institutioners verksamhet?
I höstas anlitade Skellefteå kommun några spökjägare. De höll en föreläsning på biblioteket för ungdomar om hur de dokumenterar paranormal aktivitet. De kostade 12 000 skattekronor.
Vilket fick Johan Gustafsson, Skattebetalarnas slöseriombudsman, att reagera. Och agera.
I en debattartikel i Norran (19/11 2019) skriver han så här: ”Oavsett om de som bestämmer i kommunen tror på spöken och troll, eller bara tyckte att det ’var en kul grej’ att bjuda in spökjägarna, finns det faktiskt en vidare aspekt på det här. Det är ett demokratiskt problem när det offentliga använder skattepengar på ett sätt som undergräver förtroendet för fakta och vetenskap.”
Det fick även stadens moderater att reagera. Och agera. Gruppledaren Andreas Löwenhöök formulerade en interpellation i ämnet. Som avhandlades vid tisdagens kommunfullmäktigemöte. Andreas Löwenhöök förkastade arrangemanget medan kulturnämndens ordförande Daniel Sjögren (S), för dagen iklädd en svart spök-t-shirt under kavajen, försvarade det.
Det var fritidsgårdarna som ville göra någonting tillsammans. De frågade besökarna vad de ville. När svaren sammanställts föll valet på ”spökjakt”. Seriositeten i själva jakten på spöken och dokumentationen av paranormal aktivitet kan naturligtvis ifrågasättas.
Det finns de som tror på spöken, tomtar och troll. Och det finns de som inte gör det.
Men låt oss lämna tron och vetenskapen och rikta blickarna mot klåfingriga politiker.
I Sölvesborg styr Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sölvesborg- och Listerpartiet. Kommunen är känd för fina stränder och Sweden rock festival. Ökänd för sina klåfingriga kulturpolitiker som har synpunkter på allt från modern konst till dockteater på arabiska.
Självklart går det inte att jämföra Skellefteå med Sölvesborg. Ändå måste en liten sexfärgad varningsflagga hissas. Det är som Jan Turvall, expert på kommunal rätt vid Göteborgs universitet, säger till Expressen (18/12 2019): ”Det kan inte vara en politikers uppgift att ta ställning till vilket utbud i detalj som ska ske på ett kommunalt bibliotek, det är tjänstepersonernas ansvar.”
Här är det viktigt att ställa några frågor:
- Ska politiker ha synpunkter på utbudet på Västerbottensteatern, eller ska det vara upp till teaterns konstnärliga ledning?
- Ska politiker ha synpunkter på vilka böcker som köps in, eller ska det vara upp till bibliotekspersonalen?
- Ska politiker ha synpunkter på vilka konstnärer som får få ställa ut i kommunens lokaler, eller ska det vara upp till konsthallsledningen?
Uppräkningen hade kunnat fortsätta. Väldigt länge till. Men det tillåter inte utrymmet.
Varningsflagg är hissad. Politiker ska inte försöka påverka kulturen i en eller annan riktning.
Oavsett om det handlar om konst, musik, teater, dans, litteratur eller om en föreläsning för ungdomar på biblioteket om spökjakt.
Kulturen måste få roa, och oroa, men framför allt måste den få leva ett eget liv bortom politikers ideologiska önskemål.