Gynnar de redan gynnade

Det är olyckligt att staten subventionerar en allt mer ojämlik svensk skola.

FOTO: BERTIL ERICSON/SCANPIX

FOTO: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2013-08-30 08:31
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Låt oss, så här inledningsvis, vara tydliga och tala klarspråk: det är skolans, och ingen annans, uppgift och ansvar att se till att alla elever lyckas. Men i dagens skola har mycket av det ansvaret successivt hamnat i knät på privata och ideellt arbetande läxhjälpare, eller varför inte kalla dem privatlärare, som går in och hjälper till när eleven och/eller dennes föräldrar upplever att skolan inte lyckas leva upp till sitt ansvar.

Men om skolan inte lyckas leva upp till sitt ansvar kan det väl inte vara fel att de föräldrar som vill och kan fixar lite läxhjälp åt sina barn? Nej, det är det inte, det är heller inte läxhjälpen som sådan som är problemet, föräldrar och andra har sedan urminnes tider rabblat kungalängder och multiplikationstabeller med sina och andras barn, problemet är att läxhjälpen numera räknas till de hushållsnära tjänsterna – och ger därmed rätt till ett RUT-avdrag. Och då talar vi om principer.

Att köpa privat läxhjälp har blivit allt vanligare. Det finns föräldrar som anser sig ha råd och det finns föräldrar som inte anser sig ha råd. Skolverket anser förvisso att alla reformer som leder till ökade kunskaper är bra, men pekar samtidigt på att avdraget inte når alla elever, och att skillnaden mellan barn som får inhyrd läxhjälp och dem som inte får det börjat märkas på betygen. Det är en olycklig utveckling, den att staten subventionerar en allt mer ojämlik svensk skola.

Även om utbildningsminister Jan Björklund (FP) inte håller med så är det snabbt ökande intresset för privat läxhjälp ett tydligt tecken på att allt inte står rätt till i den svenska skolan. De reformer som alliansregeringen genomfört under sina år vid makten har ännu inte gett önskat resultat, det tar tid för förändringar att få genomslag. Då är det lätt att luta sig mot och försvara konkreta åtgärder som ger snabba resultat. Men skattesubventionerad privat läxhjälp (den utan skattesubventioner går inte att komma åt) är inte rätt lösning på den svenska skolans problem. Det finns egentligen bara en enda lösning och det är att skolan ser till att alla elever får den undervisning de ska ha och har rätt till inom skolans ram.

För som det är nu tenderar privat läxhjälp med RUT-avdrag att gynna redan gynnade elever, de vars föräldrar redan valt och vrakat bland skolorna. Läxhjälpsbranschen vill dock gärna framhålla att de flesta kunderna är helt vanliga medelklassbarn, med helt vanliga medelklassföräldrar boende i helt vanliga medelklassområden. Men även om det nu skulle vara så så hamnar många socioekonomiskt utsatta elever utanför ”läx-RUT”.

Den svenska skolan ska, enligt skollagen, verka för att ge alla samma förutsättningar. Där hör inte ett system som riskerar att ytterligare spä på kunskapsklyftorna hemma.

undefined
FOTO: BERTIL ERICSON/SCANPIX