Glöm inte bort de ungas perspektiv

Dagens unga är morgondagens väljare och beslutsfattare.

FOTO: ROINE SANDLÉN

FOTO: ROINE SANDLÉN

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2014-03-11 05:43
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Politik handlar i mångt och mycket om perspektiv, om att ha viljan och kunskapen att sätta sig in i hur andra människor tänker och tycker innan beslut fattas. Efter att ha blickat ut över valfri fullmäktigeförsamling, någonstans i Sverige, är det inte svårt att dra slutsatsen att dagens beslutsfattare till övervägande delen består av vita, medelålders kvinnor och män, väletablerade i samhället. Många perspektiv är underrepresenterade: utlandsfödda och andra och tredje generationens invandrare, pensionärer, funktionshindrade och yngre – för att nu bara nämna några exempel. Så ser det ut även i Skellefteå. Det enda partiet som föryngrat är Moderaterna.

Men samtidigt som de unga är underrepresenterade i flertalet av Sveriges politiska församlingar behöver kommunerna deras perspektiv på samhällsutvecklingen i både stort och smått. Först och främst gäller det att hitta modeller för en väl fungerande kommunikation mellan makthavare och, i det här fallet, Skellefteås unga. Ungdomsfullmäktige är ett sätt. I några kommuner har de fått väldigt stort inflytande över frågor som rör ungdomar och ungdomars miljö, i andra kommuner är det reella inflytandet betydligt mindre.

Det går naturligtvis att fundera och spekulera över hur några av de strategiskt viktiga framtidsbesluten för Skellefteå sett ut om de unga haft mer att säga till om: hade till exempel ryggraden i det nya kulturhuset bestått av tre offentliga kulturinstitutioner. Hur hade fördelningen mellan små och större lägenheter och mellan villor och hyreshus sett ut nu när det äntligen på allvar ska börja byggas i Skellefteå och hade det blivit någon ny bro över Skellefteälven där den nu är tänkt att placeras, alltså i utkanten av centrum.

En annan möjlighet att påverka politiken är att lämna in medborgarförslag. Som Elin Berggren, Emilia Marklund, Kasper Burström Svensson och Madicken Nilsson från Brännanskolan gjorde. De vill ha en generell uppfräschning av Möjligheternas torg. Problemet med medborgarförslagen är att merparten lämnas utan åtgärd.

Så kanske är det ändå inte bristen på kommunikationsvägar som är det stora problemet, för även om Skellefteå inte ligger i framkant vare sig när det gäller ungdomsfullmäktige eller medborgarförslag så finns det forum där kommunens unga och politiker kan prata med varandra. Kanske handlar det om helt andra saker; som att det är svårt för en medelålders politiker att sätta sig in i de ungas perspektiv och sätt att tänka.

Dagens unga är morgondagens väljare och beslutsfattare, någonting att tänka på för de politiska partierna mer än vart fjärde år då det är val.

undefined
FOTO: ROINE SANDLÉN