Generell politik för företag det bästa

Ledare. Skapa ett bra företagsklimat – så får integrationen en skjuts.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2015-04-29 06:56
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Kan ett förbättrat företagsklimat öka integrationen?

Ja, är svaret i tankesmedjan Fores nya skrift ”Att skapa egna möjligheter – Hur bättre villkor för företagare kan lyfta integrationen”. Författaren Nima Sanandaji, som bland annat har forskat vid Chalmers och i Cambridge, är inne på något viktigt.

Det finns i Sverige stora skillnader i arbetslöshet mellan utrikes och inrikes födda. Diskriminering är en förklaring till arbetslösheten bland invandrare, en annan är bristen på enklare jobb. Trots det, och andra integrationsbekymmer, ljusnar bilden när det kommer till företagande.

Personer med utländsk bakgrund startar företag i högre utsträckning och deras företag växer snabbare. Många av företagarna med invandrarbakgrund anställer dessutom andra än sig själva, eftersom de ofta driver företag i personalkrävande branscher som hotell och restaurang.

Enligt en rapport från Tillväxtverket kan personer med utländsk bakgrund i högre utsträckning tänka sig att bli företagare, och vill helst vara det, jämfört med personer med svensk bakgrund.

Kommunerna gör rätt i att ta till vara på denna vilja att driva eget. Sanandaji menar att enkla beslut på lokal nivå kan spela en betydande roll. En del av språkundervisningen för invandrare kan skräddarsys för företagare.

Att ta bort praktiska hinder för entreprenörer, och en kommunal företagsombudsman som kan hjälpa människor att förstå lagar och regler, är ytterligare idéer.

Det som ”alla” företagare upplever, byråkrati och regelkrångel, är av förklarliga skäl ännu jobbigare för en person som inte kan språket och systemen lika bra. Personer med utländsk bakgrund har även svårare att få lån, och många saknar sparkapital.

Även om Sanandaji ringar in det som påverkar en specifik grupps företagande, är han tydlig med att politiken ska vara generell. Alliansregeringen satsade till exempel på att få invandrare att starta företag. Men som Sanandaji påpekar är det ”vare sig klokt eller rättvist att rikta stöd till ena gruppen men inte den andra”.

Inget säger för övrigt att invandrare per automatik behöver hjälp, medan infödda svenskar inte gör det. Det saknas dessutom belägg för att offentliga bidrag skulle stimulera företagandet.

Politiken bör fokusera på att få bort krångel och hinder. Ibland kommer positiva sidoeffekter utan att man behöver krångla till det: Skapa ett bra företagsklimat – så får integrationen en rejäl skjuts på köpet.

undefined
undefined