Från motbok till Sober October

Ledare. Samma datum som motboken gick i graven inleds en ny omgång av Sober October.

Politik2015-09-28 06:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Nu på torsdag, den 1 oktober, är det på dagen 60 år sedan motboken slopades. Försöket att få svensken, som i mitten av 1800-talet helt enkelt höll på att supa ihjäl sig, 1829 beräknas genomsnittskonsumtion av brännvin ha varit 45 liter om året, blev långtifrån så framgångsrikt som myndigheterna hade hoppats på.

Motboken befäste samhällsklasserna. Skötsamma medborgare fick större tilldelning, tjänstemän mer än arbetare, kvinnorna fick ofta hålla tillgodo med mannens ranson, de som hamnade utanför systemet blev hänvisade till att dricka på lokal eller inmundiga hembrända destillat.

Å andra sidan blev avskaffandet av motboken heller ingen hit – sett ur ett folkhälsoperspektiv. Med mindre krångel och borttagen kontroll ökade alkoholförsäljningen i ett nafs med 25 procent samtidigt som antalet fylleriförseelser fördubblades. Sedan Sverige gick med i EU, gränskontrollerna slopades och öppettiderna på Systembolaget blivit allt mer generösa har alkoholkonsumtionen åter börjat närma sig 1800-talets nivåer.

I dagens individualistiska samhälle, där vi förväntas ta ett allt större egenansvar, har uppifrån kommande diktat svårt att få genomslag. Allt fler lever efter devisen: Ingen myndighet ska komma och berätta för mig vad jag ska göra och inte göra.

När det gäller levnadsvanor, precis på samma sätt som livet i stort och smått, handlar det om att ta sig tid att tänka efter, stanna upp ett tag, och ställa sig frågan: Vad är det jag egentligen håller på med? Hur påverkas jag som person, både till kropp och till själ, om jag festar var och varannan helg, röker, äter fel och dricker för mycket? Det är en fråga som olika myndigheter förvisso har svaren på, men grundläggande levnadsmönster kan bara du och jag som individer förändra.

60 år skiljer. Men det är en händelse som ser ut som en tanke. Samma datum som motboken gick i graven, och svensken därmed fick ta större ansvar för sin egen alkoholkonsumtion, inleds en ny omgång av Sober October, den fjärde i ordningen. En ”vit” månad som ska få oss att stanna upp och reflektera över vårt förhållande till alkoholen.

Den genomsnittliga volymen i ren alkohol per person och år har visserligen minskat sedan 2004, men vi dricker fortfarande betydligt mer än i mitten av 1990-talet. Över 320 000 människor i Sverige är beroende av alkohol och ytterligare 700 000 dricker så mycket att de riskerar att bli det eller att skada sig själva eller andra.

Med de siffrorna i färskt minne kan man fundera på frågan varför alkohol nästan alltid ses som en naturlig del av vår samvaro.

Jo, jag har anmält mig till Sober October.