Ingen ska komma och säga att det där med stadsplanering är lätt.
Ingen ska heller komma och säga att demokrati är det.
För inte så länge sedan var den socialdemokratiska majoritetens ord lag. Man utnyttjade fullt ut den check in blanco som Skellefteborna skrev ut vid varje val. Samarbete över blockgränsen, glöm det, medborgarförslag, glöm det, lyssna på vad Skellefteborna hade att säga i för kommunen stora och viktiga frågor, glöm det.
S-styret anklagades understundom till och med för att vara en demokratur (ett begrepp där de moderna demokratierna kritiseras för skendemokrati och bristande maktfördelning).
Men det var då det.
Nu är tiderna, tack och lov, annorlunda.
Den lokala demokrati som hotas, som är satt under press på många håll i Sverige, har gått rakt motsatt väg i Skellefteå. Att få lämna in medborgarförslag är nuförtiden en självklarhet, att kommunen låter Skellefteborna tycka till i stora frågor likaså. Kulturhuset var en sådan, hur framtidens centrum ska se ut är en annan. När den fördjupade översiktsplanen nu visas för allmänheten efterlyses till och med synpunkter på förslaget.
Således var allt inte bättre förr …
Ingen ska komma och påstå att ledarskap är lätt, framför allt inte det politiska. Men Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) visade prov på stort sådant när han utan knot, knorr och klagan accepterade utslaget i folkomröstningen om centrumbron. Att det sedan finns både de som är för och de som är emot är en helt annan sak.
Det är bara att hoppas att riktigt många Skelleftebor tar chansen och tycker till om centrumplanen nu när möjlighet ges. Sedan är det upp till politiken att värdera vad som är praktiskt genomförbart och realistiskt och vad som inte är det, vad som är bra för stadens och kommunens utveckling och vad som inte är det.
Det är bra att kommunens folkvalda lyssnar på dem som valt dem, det vill säga folket. Dagens beslut och politiska diskussioner förutsätts vara transparenta, möjliga att nagelfara och ifrågasätta ur alla tänkbara aspekter. Men däri ligger också mycket av politikerns problematik; å ena sidan förutsätts att han/hon ska visa handlings- och genomförandekraft samtidigt som hen ska vara lyhörd, samarbetsvillig och kompromissvillig.
Dr Jekyll och Mr Hyde …
I dag är det en självklarhet att politiker och tjänstemän tar alla invändningar och förslag på fullaste allvar. Så var det inte riktigt förr om åren. Eller som Richard Widman, biträdande projektledare, uttrycker det hela: ”Skulle det komma entydigt kritik är det troligt att vi får göra ändringar”.
Så alla ni som vill påverka, gör det, på kommunens hemsida, i kommentarsfälten på norran.se eller varför inte skriva en insändare.