Framtidspartiet som vägrar förnyelse

Ledare. Socialdemokraterna tycks ännu tänka sig näringslivet som något som partiet måste lägga tillrätta för att jobben ska komma.

Politik2015-05-30 08:49
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Socialdemokraterna håller kongress i Västerås. En kongress som utspelar sig mot en fond av svekdebatter och dalande opinionsstöd, men där S nu får en ny chans att övertyga om att partiet fortfarande har ett angeläget ärende i svensk politik.

Vad Socialdemokraterna som parti behöver just nu är att hitta en väg framåt. För landets skull bör det helst vara en väg som handlar om något mer än bara återställare och flykt undan insikten att även partiet med statsbärande ambitioner kan behöva utvecklas.

Strategin att riva upp valda delar av Alliansens reformer kommer i längden att framstå som småaktig snarare än storslagen, om regeringen inte kan ersätta dessa med lösningar som gör att arbetsmarknaden breddas och företagen kan anställa.

Huruvida Socialdemokraterna och regeringen kommer att lyckas med de uppsatta målen är för tidigt att slutgiltigt avgöra, men talet om S som framtidsparti bör ifrågasättas.

Stefan Löfven höll förvisso ett medryckande inledningstal, men dess innehåll vittnade om att Socialdemokraterna ännu i hög grad tänker sig näringslivet som något som partiet måste lägga tillrätta för att jobben ska komma.

Att även den tidigare alliansregeringen uppvisade liknande problem är uppenbart, men i det rådande läget har Sverige inte råd med politiker som tror sig kunna subventionera sig fram till kortsiktiga framgångar.

Socialdemokraterna vill fixa jobben genom offentliga investeringar, ”aktiv näringspolitik” och fler utbildningsplatser i kombination med bättre matchning. På samtliga av dessa tre huvudområden har partiet goda förslag, men om det är fler jobb som önskas vore det rimligt lägga större energi på att skapa goda förutsättningar för tillväxt.

Löfven talade sig varm för 90-dagarsgarantin – som med all säkerhet kommer att trolla bort delar av den officiella ungdomsarbetslösheten. Även de aviserade satsningarna på fler utbildningsplatser beskrevs som viktiga för jobben. Och visst, pressar man in tillräckligt många unga på högskolorna har man i någon mening ”aktivt” pressat ner arbetslösheten.

Statsministern la även ut texten om den industrikansler som ska tillsättas. Denna person ska bland annat vara ”aktiv utomlands” och se om det går att få investeringar till Sverige, förklarade Löfven. Som om investeringar kan räddas hem bara staten lägger sig i tillräckligt mycket.

Att idéer av det slaget spirar inom Socialdemokraterna är anmärkningsvärt. Kongressen borde ta chansen att styra om kursen.

Att idéer av det slaget spirar inom Socialdemokraterna är anmärkningsvärt.