Siffrorna talar sitt tydliga språk; det är i de små företagen, med 1–49 anställda, som dagens och morgondagens nya jobb finns/kommer att finnas. Enligt Företagarna skapas fyra av fem nya jobb i de små företagen. Därmed skulle man kunna tro att småföretagarna hyllas och behandlas som hjältar, dekoreras med medaljer, överöses med utmärkelser. Men så är det inte, många småföretagare jobbar i motvind, det finns en frustration över uteblivna reformer, en irritation över det som med ett samlingsbegrepp brukar kallas osund konkurrens.
Den offentliga sektorn i Sverige är företagsam, lite för företagsam är det många som tycker. Nästan 80 procent av de små företagen som är utsatta för konkurrens från offentlig sektor upplever problem i sin verksamhet till följd av denna konkurrens, visar en undersökning från Företagarna. Inte ens de nya reglerna i konkurrenslagstiftningen, som regeringen införde för lite mer än tre år sedan, har hjälpt, endast åtta procent av företagen upplever att konkurrenstrycket har minskat.
Man kan till exempel lite försynt fråga sig varför Skellefteå kommun ska driva campingplatser. Daniel Ådin (S), fritidsnämndens ordförande, menar att det är kommunen som är bäst på att driva sådana och ser inget problem med det.
Nej, tar man på sig ett par mörkröda glasögon så kanske man inte ser (vill se) problemet med det faktum att det är svårt för små företag att konkurrera med aktörer som har skattepengar i ryggen och i princip inte kan gå i konkurs. Det är det som är problemet, att konkurrensen sker på olika villkor. Samtidigt måste man ge Daniel Ådin delvis rätt, i fallet campingplatserna är problemet inte så stort eftersom kommunen i princip redan skaffat sig en monopolställning. Sedan kan man ju fundera över vilket som är värst: att en kommun skaffar sig monopolställning på en marknad som inte borde drivas i kommunal regi, eller att man konkurrerar med det privata näringslivet, som i fallet med Skelleftebuss beställningstrafik.
Vad gör man när kommunerna har så svårt att släppa ifrån sig verksamheter som inte borde bedrivas i kommunal regi. Moderaterna i Skellefteå har ett förslag; att kommunen plockar in en utomstående konsult för att gå igenom vilka verksamheter som är lämpligast att skötas i offentlig respektive privat regi. Det gjorde Umeå för några år sedan och det hade varit en möjlighet. För så länge Skellefteåpolitikens röda sida inte inser att en osund konkurrenssituation påverkar det lokala näringslivet negativt, och därmed företagsandan, och handlar därefter, är det föga troligt att kommunen når de höga mål man har satt upp.