Föråldrad jakt på licensbetalare

Licenssystemet är från en tid då alla som hade en tv-apparat faktiskt tittade på SVT.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2013-03-05 06:30
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Ingen TV? Men har du en dator, surfplatta eller en mobil? Så kan det kanske låta när Radiotjänst i Kiruna ringer upp medborgare i jakt på fler licensbetalare. Numera måste man betala tv-avgift om man har ovan nämnda teknikprylar samt internettillgång till dem, oavsett om man har någon tv eller ens tittar på SVT:s program.

De första fallen med personer som uppger att de saknar en tv men har en smartphone prövas nu genom att Radiotjänst skickar dem fakturor (Dagens Industri, 2013-02-27). Företagare får snällt plombera arbetsdatorer eller skriva ett intyg där de lovar att de inte tittar på tv från datorerna.

Radiotjänst nya grepp skapar, föga förvånande, frågetecken och irritation. SVT:s vd Eva Hamilton sa tidigare att Radiotjänst inte ska jaga dator- och surfplatteanvändare, men nu ter det sig annorlunda. ”I dagligt tal kanske man uppfattar det som att vi jagar folk, men det vi gör är att föra en dialog om deras eventuella tv-innehav”, säger Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson. Det var just en vacker omskrivning av vad som sker.

Å andra sidan ska Radiotjänst inte ensamt beskyllas för den uppkomna situationen. När public service-kommittén presenterade sitt betänkande i fjol togs finansieringsfrågan upp. Dagens system där hushållens innehav av tv-apparat avgör betalningsskyldighet föreslogs ersättas av en obligatorisk och individuell radio- och tv-avgift, som skulle beräknas utifrån förvärvsinkomst.

Tog regeringen till sig idén? Nej, kulturdepartementet skickade i oktober ut ett pressmeddelande om att regeringen ytterligare vill analysera frågan och ”återkomma med ett nytt beslutsunderlag”. I praktiken innebär det att allt fortsätter som vanligt, minst flera år framöver, trots att utvecklingen sedan länge kräver en förändring.

Förespråkare av nuvarande licens har varnat för att vi kommer att få en politiskt styrd statstelevision om avgiften tas ut i skatt. Men redan i dag beslutar riksdagen om tv-avgiftens storlek. Varför skulle public service-företagen plötsligt kasta oberoendet överbord om pengarna i stället kom via skattesedeln?

De enda som möjligen gynnas av sakernas tillstånd är Radiotjänsts kontrollanter, vars löner beror på hur många ”fuskare” de hittar. Av de cirka 350 000 hushåll som i dag inte betalar avgiften på 2 076 kronor om året lär det finnas en och annan mobil- eller datorägare att ”haffa”.

Här ser vi resultatet av ett system från en tid då alla svenskar som hade en tv-apparat faktiskt tittade på SVT. Det är en gåta varför regeringen förhalar processen från tv-licens till skatt.

undefined