Det finns all anledning att tro att vi kommer att få se fler nya idéer och politiska förslag i Skellefteås kommunpolitik. Under tisdagen presenterades Treklövern, det samarbete mellan Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som tar vid sedan Allianssamarbetet i Skellefteå upphört. Precis som Liberalerna talar om profilering av sin politik, vill Treklövern satsa på politikutveckling.
När Liberalerna bestämde sig för att kliva av allianssamarbetet var samarbetsformerna för de övriga inte varit självklar. Med Treklövern har de tre återstående Allianspartierna hittat ett nytt sätt att blicka framåt och utmana Socialdemokraterna.
Grunden för samarbetet i Treklövern vilar på tre ben: politiskt, praktiskt och progressivt. De politiska och praktiska samarbetsformerna skiljer sig inte nämnvärt åt från det tidigare samarbetet inom Alliansen. Det handlar om gemensamma motioner, möten, valmanifest och debattartiklar.
Samtliga gruppledare i Treklövern kom under tisdagens presskonferens flera gånger tillbaka till det faktum att för att utmana Socialdemokraterna måste samarbetspartierna vara flera. Samtidigt väljer Treklövern nu att stänga ute Liberalernas ledamöter från de gemensamma träffarna inför möten i de kommunala nämnderna - något som på sikt kan göra det än svårare att driva oppositionspolitik mot majoriteten.
Det tredje benet som samarbetet ska vila på är det progressiva. Det är också här den största skillnaden finns, jämfört med tidigare. I Treklövern ska ett större utrymme ges för respektive parti att driva sina egna politiska frågor och att friare kunna jobba med utveckling av nya idéer. Det är, menade moderaternas Andreas Löwenhöök, viktigt att hitta sätt att jobba så fler idéer kan komma fram - i alla partier. Treklövern blir på detta sätt en nystart för den politiska idéutvecklingen.
Betoningen på nya idéer inom Treklövern och ett Liberalerna på egna ben, där profilering av den egna politiken blivit mer viktigt än någonsin, gör att det finns anledning att tro att de politiska förslagen blir fler.
Samtidigt verkar friheten att komma med nya idéer inte sträcka sig längre än till brofrågan.
Det var till stor del åsikterna i brofrågan som ledde till att allianssamarbetet upphörde. Treklöverns gruppledare är tydliga i frågan: nya idéer i all ära, men inte så länge de handlar om en centrumbro. Vi måste, menade de, respektera resultatet av folkomröstningen.
Inför folkomröstningen om bron var argumentet mot flera, inte minst jämfört med argumenten för att bygga bron. Istället för att bygga centrumbron skulle, bland annat, E 4 flyttas och pengarna användas till kulturhus och förtätning. År 2016 är läget ett annat. Motionen om att flytta E 4 med egna medel har drivits och röstats ner. Snart sätts spaden i marken för ett kulturhus och under det senaste åren har det byggts och förtätats i centrum. Dessutom ska Parkbron stängas för biltrafik och Kanalgatan göras om.
Är det något område där det behövs fler idéer är det för trafiksituationen i centrum. Det vore bakåtsträvande att låta tidigare ställningstaganden för eller mot bron stå i vägen för fler idéer om nya infrastrukturlösningar centralt.