Våld i nära relationer är ett utbrett problem, förhållandevis jämställda Sverige är inget undantag. Även om vi inte längre använder överslätande begrepp som familjevåld – det är snarare väldigt skamfyllt att slå sin fru – är våldet fortfarande vanligt förekommande.
Samhället kan göra mer: Stiftelsen Tryggare Sverige, som har kartlagt 20 fall där kvinnor har mördats av sin partner, menar att dödsmisshandeln hade kunnat undvikas i hälften av fallen. Kunskap och rutiner brister när misshandlade kvinnor söker hjälp. Det har tidigare vittnats om hur kvinnojourernas eldsjälar går på knäna, eftersom kommuner inte prioriterar verksamheten tillräckligt. Så får det självklart aldrig vara.
Ett sätt att tackla problemet med relationsvåld är att fokusera på förövarna. Centrum för män i Skellefteå gör just det och hade en pressträff i Stadshuset under gårdagen. Tanken är att hjälpa män som vill bryta sitt destruktiva beteende. Det hela startade som ett projekt för två år sedan och blir nu en permanentad verksamhet.
Genom samarbete mellan kommun och landsting, kriminalvård, socialtjänst med mera, hoppas man få fler män i behandling. Inspirationen är hämtad från den norska stiftelsen ”Alternativ till vold”, som länge har arbetat med att behandla män som slår. I både enskilda samtal och i gruppsamtal får männen reflektera och bearbeta vad de har gjort, vilket inte är lätt alla gånger: skammen och skulden gör försvarsmekanismerna starka. Än så länge har Centrum för män endast nått en handfull förövare, den första behandlingsgruppen består av sex personer.
Under presskonferensen nämndes Socialstyrelsens utvärdering 2010, där män i andra svenska städer som har gått på mansmottagningar har följts upp efter ett år. Enligt den svarar 54 procent av dessa män att behandlingen har varit till stor hjälp för att hantera eller lösa problem på ett bättre sätt, 40 procent svarar att behandlingen hjälpte ”till viss del”. Det är bra siffror. En av männen som citeras i Socialstyrelsens utvärdering säger följande: ”Att gå i verksamheten på eget bevåg – att jag fick ta det beslutet själv var nog viktigt. Sedan att det nog var det bästa som kunde ha hänt. Alla straff i världen skulle inte ha bitit så bra som detta.”
Jag får till svar, när jag frågar om kvinnor som slår också är välkomna till Skellefteås mansmottagning, att det är de. Mansmottagningen har ingen lokal, däremot finns ett 020-nummer dit man ringer för att söka hjälp. Lyckas arbetet i Skellefteå lika bra som det har gjort i andra städer, är mycket vunnet.