Förr om åren var regeringens budgetproposition en väl förborgad hemlighet tills finansministern placerade den på riksdagens bord. De senaste åren har den borgerliga regeringen valt en annan taktik, att portionera ut valda delar i lagom takt och med jämna mellanrum.
Hittills har miljonerna regnat över bland annat småföretagare, pensionärer och kvinnojourer, och nu är turen kommen till miljötekniken. På DN Debatt skriver näringsminister Annie Lööf (C) och it- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) att den kommande budgetpropositionen innehåller en grön investeringsfond. Det är en satsning på cirka 700 miljoner kronor, pengar som ska satsas i tidiga skeden i små och medelstora företag, som ska få miljöteknikföretag att växa och utveckla nya smarta lösningar. Utöver de 700 miljonerna hoppas regeringen på privat riskkapital.
Miljöteknik är en framtidsbransch, det är de flesta överens om, en bransch som globalt sett väntas fördubblas de närmaste sex åren. Det är den kakan som regeringen vill att Sverige ska få vara med och dela på. I det sammanhanget kan 700 miljoner kronor tyckas som varande växelpengar. Det är det också. Som jämförelse kan nämnas att den föreslagna skattelättnaden för pensionärerna kostar 2,5 miljarder kronor. Inte ens om man lägger till en dryg miljard, som regeringen tidigare satsat på utveckling av miljöteknik, och 400 miljoner från Miljöteknikstrategin, upplevs satsningen generöst tilltagen.
Det finns risker och faror som mänskligheten inte har råd att blunda för. Vad som händer med vår jord är en sådan. Vågar vi ta risken att inte satsa på ny, bättre och effektivare miljöteknik när forskarna är så oense som de är, har vi råd att vänta och se vad som händer? Finanskriser och lågkonjunkturer har successivt nedgraderat miljöfrågorna på den politiska dagordningen. Det är dags för en uppgradering igen.
Nu när ekonomin tar nästan all tid i anspråk är det lätt att glömma det komplicerade sambandet mellan ekonomisk tillväxt och miljö. En satsning på miljöfrågor kräver pengar, pengar fås genom ekonomiskt tillväxt, som ofta sker på miljöns bekostnad. Ur det perspektivet är alla lyckade satsningar på klimatsnål miljöteknik en träff mitt i prick. Det kan handla om allt från energisystem och infrastruktur till transporter, och effektivare utvinning av råvaror och användning av vatten.
Alliansen har inte gjort sig känd för miljösatsningar. Den här fonden kommer knappast att förändra den bilden. Den gröna röst som Centerpartiet då och då höjer är alltför svag för att göra avtryck. Därför blev det inte mycket mer än växelpengar till miljön, den här gången heller.